Látványosan növelni kell az uniós pénzek felhasználását Winkler Gyula szerint

A 2021-2027-es költségvetési ciklusban Romániának meg kellene dupláznia kapacitását az uniós források felhasználására ahhoz, hogy felgyorsuljon az ország modernizációja – jelentette ki Winkler Gyula EP-képviselő csütörtöki, dévai sajtótájékoztatóján.

A politikus rámutatott, az európai finanszírozás felhasználásának folyamatát törvénymódosítással is kell javítani. „Elsősorban a közbeszerzési törvény módosítására van szükség (...) Megengedhetetlen, hogy egy közbeszerzés másfél évet tartson, ami után következik nyilván a fellebbezések elbírálási folyamata, mert szokássá vált Romániában az odaítélések megtámadása is” – mondta Winkler Gyula. Szerinte a közbeszerzési törvény módosítása mellett szükség van egy olyan igazságszolgáltatási mechanizmus kidolgozására, amely felgyorsítja a fellebbezési eljárásokat úgy, hogy az időtartam semmiképp ne haladja meg a 90 napot.

Az uniós források hatékony felhasználása érdekében folytatni kell a decentralizációt, amely nagyobb hatékonyságot eredményez a közigazgatásban, beleértve az uniós projektek megvalósítását is. Ehhez kapcsolódóan az RMDSZ EP-képviselője üdvözölte Cseke Attila fejlesztési miniszter bejelentését, mely szerint törvénytervezetet dolgoznak ki a régiók, megyék és települések közötti fejlettségi szintkülönbség csökkentéséért.

Winkler Gyula emlékeztetett, hogy az Európai Parlament elfogadta a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközt, amelynek keretéből 30,4 milliárd euró Románia rendelkezésére áll, az összegből 13,7 milliárd vissza nem térítendő támogatás, 16,7 milliárd pedig hitelkeret. A képviselő emlékeztetett, az EP úgy döntött, hogy tíz százalékról 13-ra növeli az előleget, amit a tagállamok már idén nyáron felhasználhatnak. 

A politikus tájékoztatása szerint, ha az Európai Bizottság elfogadja április végéig Románia helyreállítási és rezilienciaépítési tervét, az ország 3,95 milliárd eurót használhat fel előleg formájában. A helyreállítási mechanizmus által elérhető pénzt 20 százalékát digitalizációra, 37 százalékát pedig a zöld gazdaság fejlesztésére kell fordítani, a fennmaradó részt a versenyképesség, a kohézió növelésére, valamint ifjúsági projektekre kell költeni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az RMDSZ EP-képviselője rámutatott arra, hogy a helyreállítási alapból finanszírozott projekteket 2026-ig kell lezárni, tehát minden érintett szereplőnek – országos, megyei és helyi döntéshozónak fel kell készülnie és megvalósítható projektekkel kell előállnia. Mint hangsúlyozta, a következő három évben Romániának még 13 milliárd eurót kell elköltenie a 2014-2020-as költségvetési ciklusból.

Ugyanakkor további pénzforrást jelent a Méltányos Átállást Támogató Alap, amelynek keretéből olyan pályázatokat támogatnak, amelyek ipari szerkezetátalakításon áteső régiókat céloznak, hogy tudják teljesíteni az üvegház hatású gázok csökkentését, valamint olyan régiók gazdaságát támogatják, ahol fokozatosan szüntetik meg a szén használatát.

(Címlapfotó: rmdsz.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?