Nem támogatja a Gazdasági és Társadalmi Tanács, hogy azonnali hatállyal adót emelhessen a kormány

A konzultatív testület véleménye szerint a tervezet ellentétes az alkotmány szellemével.

Negatívan véleményezte a Gazdasági és Társadalmi Tanács (CES) a kormány tervezetét, melynek értelmében, figyelmen kívül hagyva az Adótörvénykönyvben megszabott határidőket, azonnali hatállyal adót emelhetne és új adókat vezethetne be. A CES arra hivatkozik, hogy ez a módosítás „ellentétes a törvényesség elvével, s fennáll a kockázata, hogy (…) alkotmányellenesnek nyilvánítsák” – olvasható az indoklásban.Fotó: Pixabay

A testület úgy látja, hogy a tervezett változtatás kiszámíthatatlanná teszi az adóügyi törvénykezést, ami kihat a vállalkozásokra és a magánszemélyekre is, írja az economica.net.

„Mivel ez a változtatás nem ideiglenes, amely rendkívüli helyzetekre vonatkozik, hanem állandó jellegű, megteremtve a lehetőséget, hogy a kormány tetszése szerint módosítsa az adókat, az illetékeket és az adókedvezményeket, anélkül, hogy tekintettel lenne az állampolgárok és az üzleti szféra valós érdekeire” – véli a CES.

A testület szerint üdvös lenne, ha a kormány nem csak adóemelésben, hanem a kormányzati kiadások csökkentésében is gondolkodna.

A Pénzügyminisztérium egy olyan sürgősségi rendeletet készített elő, melynek értelmében a kormány bármikor, akár egyik napról a másikra adóemelést hajthatna végre, új adókat vethetne ki és adókedvezményeket szüntethetne meg. Az Adótörvénykönyv érvényes előírásai szerint ilyen jellegű módosítások csak hat hónappal azután lépnek életbe, hogy megjelentek a Hivatalos Közlönyben, illetve a következő év január 1-től.

A Gazdasági és Társadalmi Tanács egy civil szervezeteket tömörítő testület, melynek véleményezési joga van a kormány és a parlament tevékenységét illetően. Mivel nem köteles figyelembe venni a testület álláspontját, minimális a valószínűsége annak, hogy a kormány elállna az Adótörvénykönyv tervezett módosításától, ami egyet jelentene a gazdaság számára létfontosságú kiszámíthatóság teljes felrúgásával.   

A Ciolacu-kabinet azért fontos ez, hogy október 1-től új adókat vethessen ki, ettől remélve az elszabadult költségvetési hiány csökkenését.

Kapcsolódók

Kimaradt?