Nagy-Bege Zoltán: nem fizette ki a kormány az energiaszolgáltató cégeket

Milliárdokkal tartozik az állam az energiaszolgáltatóknak, melyek, akárcsak a fogyasztók, megsínylik a csillagászati árakat.

Továbbra is nagy bajok vannak az energetikai ágazatban, véli Nagy-Bege Zoltán, az Országos Energia-szabályozó Hatóság (ANRE) alelnöke. „Úgy gondolom, hogy az ágazat továbbra is remeg, mivel, mostanáig csak a fogyasztók számára sikerült megoldásokat találni. Sikerült megnyugtatnunk a fogyasztókat, legalábbis a többségüket, mivel a nagy gázfogyasztók számára nincs árplafon, ki vannak szolgáltatva a piacnak, ahol nagyon nagyok az árak” – nyilatkozta a szakember.A novemberre esedékes teljes összeget sem utalták még át | Fotó: Agerpres

Az ANRE alelnöke megerősítette azt, amit korábban az energetikai szolgáltatók szakmai érdekvédelmi szervezete, az ACUE is állított, hogy a kormány egy csomó pénzzel tartozik nekik. „Nem mondhatom, hogy az állami költségvetésből a szolgáltatóknak történő kifizetések terén jól állnak a dolgok. (…) Nem mondhatok számokat, mivel a kifizetéseket a Munkaügyi Minisztérium és az Energiaügyi Minisztérium végzi az ANRE számításai alapján. Mi csak múlt héten fejeztük be a novemberre és decemberre vonatkozó számításokat, s reméljük, hogy a hónap végéig ki lesz fizetve az első három jónap, vagyis november, december és január” – mondta Nagy-Bege Zoltán.

A kormánynak április végéig kellett volna átutalnia az energiaszolgáltatóknak a teljes összeget, melyet november 1. és március 31. között az árplafon és a részleges számlakompenzáció miatt elvesztettek. Korábban az ACUE azt állította, hogy határidőre az érintett vállalatok a nekik járó összeg mindössze 30 százalékát kapták meg.

Az ANRE alelnökének elmondásából az derül ki, hogy a kormánynak még novemberből és decemberből is vannak tartozásai a szolgáltatók felé.

Kapcsolódók

Kimaradt?