Minimum 3 milliárd lejt hozna az államkasszába az adómentességek megszüntetése

Az informatikusok, az építőmunkások és a kutatók nem fizetnek személyi jövedelemadót.

Augusztusban 677 400 munkavállaló nem fizetett személyi jövedelemadót, tájékoztatott a Pénzügyminisztérium. A legtöbb,  adómentességet élvező munkavállaló az építőiparban dolgozik, ők 572 ezren voltak. 97 ezer informatikus is mentesítve volt a bruttó bér 10 százalékának megfelelő jövedelemadó fizetése alól, s ugyanúgy 8 202 kutató.

Augusztusban 256 millió lejjel kevesebb folyt be az államkasszába ezen három munkavállalói kategória adómentessége miatt. Éves szinte ez körülbelül 3 milliárd lejt, mintegy 610 millió eurót jelent. A legnagyobb értékű, 430 millió eurós kiesést az építőipar okozza, az IT ágazatra 177 millió, míg a kutatásra 6 millió euró esik. Az adómentességet élvező számítástechnikai szakemberek átlagbére 10 261 lej, a kutatóké 3 715, az építőmunkásoké pedig 3 110.

Az adómenetességek felszámolására a kormány az országos helyreállítási tervben (PNRR) vállalt kötelezettséget az Európai Bizottság felé. Hosszú időn át ez a téma hiányzott a kormány kommunikációjából, első alkalommal Dan Vîlceanu pénzügyminiszter ismerte el a közelmúltban, hogy napirenden van az adókedvezmények megszüntetése. „…a túlzott adókönnyítések csökkentése, főleg a személyi jövedelemadó, a társasági adó, a társadalombiztosítási hozzájárulások terén fokozatosan történik majd, jelen pillanatban az elemzésük zajlik” – közölte a Pénzügyminisztérium a Ziarul Financiar gazdasági napilap megkeresésére.

„Ezeknek a kedvezményeknek a költségvetési vonzata több mint jelentős. (…) Ezek a kedvezmények, melyeket elméletileg csak ideiglenesen kellene nyújtani, diszkriminációt is jelentenek. Bármikor találhatnánk más, a gazdaság számára hasonlóan fontos munkavállalói csoportokat, amelyek nem részesülnek ilyen kivételezett bánásmódban” – nyilatkozta Ionuț Dumitru, a Raiffeisen Bank vezető közgazdásza.

Az adómentesség megszüntetése 3 milliárd lejnél lényegesen több pluszbevételt jelentene, mivel az építőipari dolgozók nem csupán jövedelemadót, hanem társadalombiztosítási hozzájárulásokat sem fizetnek. Ez az ágazat teljes béralapjának a 45 százalékának, évi 9,6 milliárd lejnek, kb. 1,9 milliárd eurónak felel meg. Nagy szükség volna erre a pénzre, mivel jelenleg az egészségbiztosítási alap és az állami nyugdíjpénztár is durván deficites.

Kapcsolódók

Kimaradt?