Meglepetés a javából: stagnált júniusban a költségvetési hiány

Az első nyári hónapban a kormány kiadásai mindössze 0,3 milliárd lejjel haladták meg a bevételeket.

Minimális mértékben, 2,32 százalékról 2,34 százalékra nőtt a költségvetési hiány júniusban, közölte a Pénzügyminisztérium. Ez rendkívül meglepő és egyértelműen pozitív fejlemény, mivel az év első öt hónapjában elszabadulni látszott a deficit. Júniusban a kormánynak kb. 45,2 milliárd lej bevétele volt, s 45,5 milliárdot költött, így költségvetési hiány mindössze 0,3 milliárd lejjel nőtt, 37,21 milliárd lejre.Fotó: mfinante.gov.ro

A költségvetési végrehajtás júniusi adataiból ugyanakkor nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, mivel a csodás eredményhez konjunkturális okok is hozzájárultak. A társasági adóból származó bevételek 42 százalékkal nőttek 2022 első nyári hónapjához képest, de kizárólag azért, mert idén június végéig lehetett azt befizetni. A nem adó jellegű bevételek 28 százalékkal emelkedtek, mivel a Hidroelectrica 3 milliárd lejt utalt át a profitjából az államkasszába.

Ami a kiadásokat illeti, éreztetni kezdték a hatásukat a dologi kiadásokra elrendelt megtakarító intézkedések, ezek ugyanis csak 1,7 százalékkal nőttek éves szinten, 5,8 milliárd lejről 5,9 milliárd lejre.

Az első félévben a költségvetési bevételek 242,74 milliárd lejt tettek ki, 12 százalékkal többet, mint 2022 azonos időszakában. A kiadások ellenben 16,5 százalékkal emelkedtek, 279,96 milliárd lejre.

Június végén a költségvetési hiány 37,21 milliárd lej volt. Ez azt mutatja, hogy a júniusi csoda ellenére távolról sem fényes az államháztartás helyzete, ugyanis tavaly, az első féléves deficit csupán 23,51 milliárd lej volt. Ráadásul 2022-ben GDP-arányosan 5,75 százalék volt a költségvetési hiány, míg az idei deficitcél 4,4 százalék.

A pénzügyi elemzők szerint egyértelmű, hogy a kormánynak intézkedéseket kell hoznia a költségvetési egyensúly biztosítása érdekében, ellenkező esetben nagyon valószínűtlen, hogy elérhető lenne a 4,4 százalékos éves hiánycél.

„Kicsi az esélye. Amit a kormány tehet, s tett is az elmúlt években, az az, hogy áttolja a deficitet egyik évről a másikra úgy, hogy nem fizeti ki a számlákat, azonban ez az EU-s ESA módszertanból kiderül. Mivel Románia túlzott-deficiteljárás alatt áll, az Európai Bizottság figyelemmel fogja kísérni a költségvetési végrehajtást. Nem látok nagy mozgásteret. Intézkedéseket kell hozni a deficit kontroll alatt tartására, másrészt vannak kifizetetlen számlák az energetika, s valószínűleg az áfa terén” – nyilatkozta a Ziarul Financiarnak Adrian Codîrlașu, a pénzügyi elemzők szakmai szervezetének (CFA Románia) az alelnöke.

Kapcsolódók

Kimaradt?