Az Európai Bizottság kétli, hogy Románia jövőre 3 százalékra szorítja le a költségvetési hiányt

Az országjelentés szerint Románia helyzete elég jó, a pénzügyi helyzet stabil, az államadósság pedig kicsi.

Az Európai Bizottság (EB) nem látja reálisnak az idei évre a bukaresti kormány által tervezett 4,4 százalékos hiánycélt, s a 2024-re vállalt 3 százalékot még kevésbe tartja megvalósíthatónak, derül ki a testület legfrissebb országjelentéséből. A dokumentum szerint idén GDP-arányosan 4,7 százalék lesz a költségvetési hiány, jövőre pedig 4,4 százalék, írja a Ziarul Financiar.Fotó: Pixabay

Az idei évre vonatkozó prognózissal az EB optimistább a független pénzügyi elemzők zöménél, akik 5 százalék körüli deficitet jósolnak az idei évre. Azt, hogy tartható a 4,4 százalékos hiánycél, valószínűleg már csak a kormánypártok politikusai hiszik.  

Az Európai Bizottság aggasztónak tartja a nagy folyó fizetési mérleghiányt, mely 2021-ben még csak a GDP 7,2 százalékát tette ki, azonban tavaly 9,3 százalékra nőtt. Ez költségessé teszi a hitelfelvételt a nemzetközi piacokról. A dokumentum szerzői arra számítanak, hogy a folyó fizetési mérleghiány némiképp csökkenni fog az elkövetkező években, de nem megy le 8 százalék alá. Az EB szerint a lej túlértékelt a fő valutákhoz képest.

A jelentés ugyanakkor megállapítja, hogy Románia nincs rossz helyzetben: az ország pénzügyi helyzete stabil, a bankrendszer szintén, az államadósság pedig viszonylag kicsi, a GDP 50 százaléka körül van.

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?