Elhamarkodottnak tartják az üdítőgyártók a visszaváltható csomagolás rendszerének októberi bevezetését

A munkáltatói érdekvédelmi szervezet egy évvel későbbi időpontot tart reálisnak.

Túlságosan korainak tartja az október 1. időpontot a visszaváltható csomagolás rendszerének (SGR) bevezetésére az Üdítőital Gyártók Országos Egyesülete. „Nem tudjuk tartani a 2022 októberére kitűzött irreális határidőt. Azt hiszem, hogy csak 2023 októbere volna a reális határidő” – nyilatkozta Alice Nichita, az ágazati munkáltatók érdekvédelmi szervezetének az elnöke.Az egyszer használatos palackok roppant környezetszennyezőek | Fotó: Pixabay/Maurice Angres

A tavaly elfogadott szabályozás értelmében október 1-től a gyártóknak és a viszonteladóknak kötelességük lesz begyűjteni és újrahasznosítani a műanyag palackokat, az üvegeket és az alumíniumdobozokat. A betétdíj 2022 október 1-től egységesen 50 bani, ennyit kell a fogyasztó a termék árán kívül fizessen, amikor olyan terméket vásárol, ami primer/elsődleges csomagolóanyagba van csomagolva. Ezt az összeget maradéktalanul visszakapják a vásárlók, amikor a gyűjtőpontoknál leadják a visszaváltható csomagolásokat. A szabály a 0,1 és 3 liter közti űrtartalmú csomagolóanyagokra vonatkozik.

Az Üdítőital Gyártók Országos Egyesülete szerint a visszaváltás és az újrahasznosítás gyakorlati kivitelezése logisztikailag nagy kihívást jelent az érintettek számára. „A begyűjtő központok mellett, melyeket a boltokban alakítják majd ki, nagyon nagy logisztikai infrastruktúrát kell létrehozni. Egyrészt a csomagolóanyagoknak valamennyi üzletből való átvételéről beszélünk, másrészt ezeknek az elszállításáról bizonyos regionális központokba, melyeket a nulláról kell megépíteni” – mondja Alice Nichita.

Az SR létrehozását az Üdítőital Gyártók Országos Egyesülete kezdeményezte a Romániai Sörgyártók Egyesületével közösen.

Kapcsolódók

Kimaradt?