Mi történik az év végi bevásárlási láz után felgyűlő polisztirol hulladékkal?

Az árkedvezményeket kínáló fekete péntek akcióval indul rendszerint az év végi vásárlási láz, amely karácsonyig tart. Ezen idő alatt az online rendelések vagy bolti vásárlások révén a szokásosnál nagyobb mennyiségű csomagolóanyag gyűl fel a háztartásokban. Gond az, hogy ezek csupán egy része újrahasznosítható, sok csomagolóanyag a vegyes szemétbe kerül.

A megvásárolt tárgyakat többnyire térkitöltő, habosított polisztirollal együtt helyezik el a kartondobozokban, ezzel védik meg az esetleges sérülésektől. Kicsomagolás után viszont elveszítik szerepüket, és a szemétbe kerülnek. A hulladékkezelőknek viszont gondot okoz, hogy a habosított polisztirol újrahasznosítása gyerekcipőben jár, helyenként az építőiparban használják fel, mint szigetelés alapanyagát.

A Maszol annak járt utána, hogy az erdélyi regionális hulladékgazdálkodással foglalkozó vállalatok miként felelnek meg az év végi vásárlási láz támasztotta kihívásoknak. Az újrahasznosításban kimagasló teljesítményt nyújtó Szilágy megyei és Kovászna megyei hulladékgazdálkodási vállalatokat, valamint az egyik Hargita megyei céget kerestük meg ez ügyben.

Székelyföldön a háztartási hulladék közé kerül

A Kovászna megye településeinek jelentős részében szolgáltató sepsiszentgyörgyi Tega Rt. köztisztasági vállalat igazgatója, Máthé László a Maszol érdeklődésére elmondta: a csomagolóanyagként felgyűlt habosított polisztirol újrahasznosítására nincs megoldás, ezért a háztartási, vegyes hulladék közé kerül, a lerakóba. Bár tapasztalata szerint az év végi bevásárláskor a szokásosnál nagyobb mennyiséggel szembesülnek, ám az egyes háztartásokban nem gyűl annyi, hogy külön tárolóedényt kellene igényelni az elszállításukhoz, mint ahogyan az építkezési hulladék esetében történik.

Ugyanez a helyzet Hargita megyében is, tudtuk meg a megyeszékhelyet és számos környékbeli települést kiszolgáló Eco-Csík Regionális Hulladékgazdálkodási Vállalat igazgatójától. Pál Tamás elmondta, hogy a Hargita megyei klienseknek is a hagyományos háztartási hulladék közé kell gyűjtenie a habosított csomagolóanyagot, ugyanis ennek a szelektív gyűjtése nem megoldott jelen pillanatban. Hozzátette, hogyha ez az anyag az építkezési hulladékkal együtt kerül ki a háztartásokból, akkor az ilyemkor szokásos konténerigénylést követően a szilárd hulladékkal, téglával, törmelékkel, cserepekkel együtt elszállítják, majd a hulladékgazdálkodási vállalat munkatársai leválasztják onnan és átkerül a vegyes hulladék közé. Pál Tamás szerint az általa vezetett cégnél nem érzékelhető, hogy az évnek ebben az időszakában megnövekedne a habosított csomagolóanyag mennyisége.

Van, ahol préselik és eladják az anyagot

Szilágy megyében a Debreni integrált hulladékgazdálkodó rendszerbe gyűjtik a megyéből érkező összes szemetet. Itt válogatják szét az újrahasznosítható szemetet és köztük a habosított polisztirolt is. Az anyagot a szelektív hulladékkal együtt gyűjtik az ebből a célból kiosztott sárga színű zsákokba, amelyekbe rendszerint a könnyű, szelektív hulladékot gyűjtik a kliensek.

A polisztirol a többi szelektív hulladékkal együtt a debreni telep hulladékválogató csarnokába kerül. Egy erre kifejlesztett speciális présgép 150 kilós bálákba tömöríti a polisztirolt. Ezeket a bálákat aztán értékesíteni lehet. A felvásárló pedig újrahasznosítja különböző termékeket gyártva ezekből az anyagokból – tudtuk meg Nemes Ervintől, a Debreni hulladékgazdálkodási rendszer igazgatójától.

„A polisztirol többféle újrahasznosítási folyamaton is keresztülmehet, ám mivel a csomagolóanyagok újrahasznosításának minden lépésével romlik ezek minősége, a végtermék általában az építkezésekben felhasznált különböző szigetelő vagy gipsszel bevont termék lesz, hiszen ezek legtöbb esetben annyira elszennyeződnek, hogy újrahasznosítani őket már nem lehet. Az eljárás során expandált polisztirolból extrudált polisztirolt készítenek. Azaz a puha csomagoló anyagokat beolvasztják, adalékokat tesznek hozzá, végül pedig kemény, szigetelő polisztirolanyagot nyernek belőle” – részletezte a folyamatot az igazgató.

Nemes Ervin elmondta továbbá, hogy az átlagos havi egy-három tonnányi polisztirol helyett idén novemberben mostanig hét tonna polisztirolt gyűjtöttek be, és a hónap végéig körülbelül 10 tonnára nőhet ez a mennyiség köszönhetően a fekete pénteki bevásárlási láznak. Arra számítanak, a karácsonyi ünnepkör idején is, nagy lesz a mennyiség, hiszen ebben az időszakban is jóval többet vásárolnak és rendelnek online üzletekből az emberek.

Megomlott a szelektív hulladék piaca

Máthé László, a Kovászna megyei Tega Rt. igazgatója azt is elmondta nekünk, hogy jelenleg a legnagyobb gondot az jelenti, hogy „bedőlt” a szelektív hulladék piaca. Míg korábban a válogatott PET-palack tonnájáért 1400 lejt fizettek az újrahasznosítással foglalkozó cégek, ma már alig 200 lejt kínálnak tonnájáért. A barna és zöld sörös pillepalackokat pedig el sem akarják vinni vagy pénzt kérnek az elszállításért.

Az igazgtó ezt két okkal magyarázza: egyrészt például Kína már nem vásárolja fel olyan ütemben az újrahasznosított anyagokat, mint korábban, másrészt Romániában szorgalmazzák a szelektív hulladékgyűjtést és tárolást, ám nem foglalkoztak a másik oldal, a szelektív hulladékok feldolgozóüzemeinek kiépítésével. Jelenleg telítődött a piac, a feldolgozóknak nincs megfelelő kapacitása az országban szelektíven begyűjtött anyagok újrahasznosítására, összegzett Máthé László.

Kapcsolódók

Kimaradt?