Black Friday Romániában: vegyesek az online kereskedők várakozásai

A november 13-ai, pénteki lesz a tizedik romániai Black Friday.

A tavalyinál 20 százalékkal nagyobb bevételre számítanak az idei Fekete Pénteken az Online Boltok Romániai Egyesületének (ARMO) a tagjai. A járvány miatt a vásárlások súlypontja még inkább eltolódik az online irányába.

Nagy reményeket fűz a Black Friday-hez a legnagyobb hazai webáruház, az eMag is. A román alapítású, jelenleg egy dél-afrikai befektetési alap tulajdonában levő online áruház vezetői arra számítanak, hogy az idén 585 millió lejre árulnak a nagy árleszállítások napján. Ez közel 90 millió lejjel nagyobb a tavalyi Black Friday alkalmával elért bevételnek. Az eMag becslései szerint az online kifizetések aránya idén 55 százalék lesz, 13 százalékkal több, mint 2019-ben.

Nem mindenki osztja azonban az ARMO tagjainak optimizmusát. A Frames tanácsadó cég prognózisa szerint az idei Fekete Pénteket a takarékosság jellemzi majd, a költekezés sokkal visszafogottabb lesz, mint a korábbi években. Tavaly novemberben az offline és az online kiskereskedők Black Friday-hez köthető bevételei 300 millió lej körül voltak. A Frames elemzői szerint az idei forgalom ennél legalább 20 százalékkal kisebb lesz, az emberek zöme csak a feltétlenül szükséges termékeket fogja megvásárolni.

Aki kapja, marja

A 2020-as Black Friday elméletileg pénteken, november 13-án lesz, azonban sok kiskereskedőnél már elkezdődött, illetve több napon, ha nem éppen heteken át fog tartani. Az idei Fekete Péntek jubileumi, mivel az elsőt 10 évvel ezelőtt, 2011-ben szervezték meg. Az első években a reggel tömegek tolongtak az Altex, a Flanco és a Domo áruházai előtt, utána azonban a súlypont az online rendelésekre tevődött át.

A vásárlások értéke évről-évre dinamikusan nőtt. 2015-ben a kereskedők árbevétele 100 millió euró volt a Fekete Pénteken, egy évre rá 130, 2018-ban pedig már meghaladta a 210 milliót. Korábban egyes webáruházak irreális, 95 százalékot is elérő akciókkal csalogatták a hiszékeny vásárlókat, egy sor kereskedőt meg is bírságoltak a hatóságok a megtévesztő reklámok miatt. A valós árleszállítások mértéke 10-20 százalék körül van.

Akik a legjobb ajánlatokra akarnak lecsapni, nagyon gyorsak kell hogy legyenek. Tavaly az eMag az akció kezdetétől számított 28 másodperc alatt adott el ezer Samsung okostelefont 200 lejes egységáron. Ezer Samsung televízió 42, 527 Lenovo laptop pedig 45 másodperc alatt talált gazdára.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?