banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Egy hét múlva indul a Roncsautó program, idén már 7500 lejes az értékjegy

Április 26-án indul a Roncsautó program - jelentette be szerdán Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

A tárcavezető közlése szerint a kormány szerdai ülésén ismertetik a Környezetvédelmi Alap költségvetését, amelyből a romániai gépkocsipark felújítását célzó Roncsautó és a Roncsautó Plusz programot is finanszírozzák. A miniszter azt mondta, idén kétszer akkora összeget szánnak elektromos autók vásárlásának támogatására, mint 2020-ban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

"Az idei első három hónapban szinte exponenciálisan nőtt az eladott elektromos autók száma Romániában. Ez a költségvetés azokat hivatott támogatni, akik a mobilitáson és a személyes kényelmen túlmenően a környezetre, a széndioxid-kibocsátás csökkentésére is gondolnak" – fogalmazott Tánczos Barna.

A minister tájékoztatása szerint az eddigi 6500 lejről 7500 lejre nő idén a Roncsautó program klasszikus változatában megszerezhető voucherek értéke, és emelik az ökobónuszt a hibridautók, illetve azon járművek esetében, amelyek szén-dioxid-kibocsátása nem haladja meg a 96 grammot kilométerenként.

A százszázalékosan elektromos meghajtású járművek beszerzését idén is 45 ezer lejjel, a hibridek vásárlását 20 ezer lejjel támogatják. Ugyanakkor ettől az évtől a program klasszikus változata esetében is bevezették azt a kitételt, miszerint az így vásárolt járművet egy évig nem szabad eladni.

A jelentkezési feltételek és az igénylés módja nem változik, ezúttal is online fogadják a kérelmeket.

A miniszter szerint a háztartási gépek roncsprogramja várhatóan május elején rajtol el, ennek részleteiről jövő héten számolnak majd be.

(Címlapfotó: Agerpres)

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?