Több éves kifutású saját roncsautóprogramot indít a sepsiszentgyörgyi önkormányzat

Minden tíz évnél idősebb autóért, amelyet nem használnak tulajdonosaik, 3000 lejt fizet a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, jelentette be Antal Árpád. A polgármester szerint jövő héten közvitára bocsátják a város saját roncsautó programját, amelyet lehet észrevételezni és azután hirdetik meg az akciót.

Ennek egyik célja, hogy felszabadítsák a város utcáit az olyan régi autóktól, amelyeket nem használnak a tulajdonosaik, ám parkolóhelyeket foglalnak és rontják a városképet is. Másik célja, hogy fiatalítsák a sepsiszentgyörgyi autóparkot, és segítsenek azokon a sepsiszentgyörgyieken, akik szívesen megszabadulnának a régi autóiktól, de nem vesznek részt az országos roncsautóprogramban, mert nem akarnak új autót vásárolni.

Antal Árpád szerint a tervezet értelmében az önkormányzat a tíz évnél öregebb és legalább tíz éve Sepsiszentgyörgyön bejegyzett autókért kínál 3000 lejt. Ugyanakkor a programban résztvevő autótulajdonosoknak vállalniuk kell, hogy nem vesznek részt az országos roncsprogramban, vagyis nem vásárolnak új autót, illetve azt is, hogy a következő három évben nem fognak öt évesnél idősebb gépkocsit vásárolni. Hozzátette, hogy ha valaki vállalása ellenére a következő három évben új autót vásárol, az adóhivatalnál való bejelentéskor vissza kell majd fizetnie az önkormányzati támogatás összegét.

Sepsiszentgyörgyön jelenleg 21 782 autó van forgalomba íratva, ezeknek több mint fele, azaz 11 388 tíz évnél idősebb, vagyis ezek tulajdonosai potenciálisan jogosultak lennének a sepsiszentgyörgyi roncsautóprogramban való részvételre, nyilván nem mindegyiktől szeretnének megválni a tulajdonosaik.

A városháza kimutatása szerint a régi sepsiszentgyörgyi autók java része, 9481 jármű 10 és 20 év közötti. További 1500 autó 20-30 év közötti és 407 sepsiszentgyörgyi autó veterán kategóriába tartozik, 1989 előtt gyártották. A 28 legrégebbi sepsiszentgyörgyi autó 1933 és 1969 között gördült le a gyártósorról.

Antal Árpád leszögezte: a sepsiszentgyörgyi roncsautóprogramot több évesre tervezik, és az eredményeket egy év múlva kielemzik. A programban résztvevők számának függvényében szükség szerint módosítanak a program szabályzatán. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat a jövő évi költségvetésében egymillió lejt különít el a roncsprogramhoz. A polgármester arra kérte a sepsiszentgyörgyieket, hogy a jövő hétre meghirdetett közvita során szóljanak hozzá és mondják el véleményüket a programról.

(Címlapkép forrása: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?