Elindult a roncsautó- és a roncsmotorprogram

Kedden 13 órakor elindították a 2020-as roncsautóprogramot és idén először a roncsmotorprogramot is - közölte a környezetvédelmi minisztérium.

A 2020-as roncsautóprogram költségvetése 405 millió lej, ez a legnagyobb pénzügyi keret a program elindítása óta, és a becslések szerint hatvanezer régi járgány lecserélését teszi lehetővé.

A selejtezési díj összege továbbra is 6500 lej (1350 euró), ami további ezer lejjel növelhető, amennyiben az igénylő által kiválasztott megvásárolandó gépkocsi károsanyag-kibocsátása nem haladja meg 96 gramm CO2/km-es küszöbértéket - írja a Környezetvédelmi Minisztérium közleményében.

A selejtezési díjat akkor is kiegészítik ezer lejjel, ha a kedvezményezett autógázas (LPG- vagy CNG-rendszerű) autó megvásárlását vállalja. Idén 1700 lejről 2500 lejre emelték a külső áramforrásról nem tölthető (nem plug-in) hibrid autók ökobónuszát, ami szintén a 6500 lejes selejtezési díjon kívül jár.

A koronavírus-járványra való tekintettel a Környezetvédelmi Alap arra törekszik, hogy a dokumentumok minél nagyobb aránya online kezelhető legyen.

A roncsprogramban részt vevőknek első lépésben egy kérést kell kitölteniük egy forgalmazónál, amely legfentebb 120 napig érvényes. A kérés kitöltésének dátumától számítva legtöbb 30 napon belül ki kell selejtezni a régi járművet, a maradék 90 napban pedig véglegesíteni kell az új gépkocsi vásárlásának formaságait. Az idén először induló roncsmotorprogram 3500 lejes selejtezési díjjal segíti új motorkerékpár vásárlását. 

(Nyitókép forrása: dcnews.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?