Hosszú távon jobban megéri új autót vásárolni, mi mégis a szennyezőt választjuk

A környezetszennyezési adó eltörlésével Romániát szó szerint ellepték a mérgező autók. Nálunk gond nélkül be lehet íratni a forgalomba azokat a gépkocsikat is, amelyeket Nyugat-Európából kitiltottak. Pedig egy új autó beszerzése hosszú távon anyagilag jobban megéri, mint egy régit folyamatosan szervizelni - mondta megkeresésünkre Gagyi László, aki Kolozsvár mellett működtet szervizműhelyt. Korodi Attila volt környezetvédelmi miniszter úgy nyilatkozott: jelen pillanatban nincs meg a politikai akarat arra, hogy szabályozzák az országos gépkocsipark környezetszennyezését.

Romániában 2019. december 31-én a forgalomba beírt gépkocsik száma meghaladta a 8,75 millió járművet, amelyek közül 6,9 millió személygépkocsi volt. A gépkocsipark csaknem fele, 4,36 millió 16 évesnél idősebb autó, a két évesnél fiatalabb autók száma pedig 392.430 - derül ki a Autógyártók és Importőrök Szövetségének múlt év végi statisztikáiból. 2019-ben 4,34 millió benzines, és 3,89 millió dízelautó járt az utakon.

16 évesnél idősebb autókkal száguldozunk

A 16 évesnél idősebb autók, amelyek az országos személygépkocsi-park közel felét teszik ki, Euro3-as, Euro2-es és Euro1-es kategóriába tartoznak. Ez azt jelenti, hogy károsanyag-kibocsátásuk az idén érvénybe lépett új európai kibocsátási normákhoz képest óriási. Egy Euro3-as, Euro2-es és Euro1-es dízeles személygépkocsinál a gyártás folyamán például nem szabályozták a nitrogén-oxidok mértékét a kipufogógázban, pedig ezek a savas gázok bizonyítottan légzőszervi megbetegedéseket okoznak. Az idén érvénybe lépett új kibocsátási norma szerint egy most gyártott dízelautó esetében ez az érték nem haladhatja meg a 0,08 grammot kilométerenként, a benzines esetében ez az érték 0,06 gramm.

Az Euro 2-eseknél a szénmonoxid mértéke a normák szerint 1 gramm kilométerenként a dízel esetében, 2,2 pedig a benzinesnél. A tüdőrákot, agyvérzést, szív és érrendszeri megbetegedéseket okozó szálló por (PM) a dízeles Euro1-esnél 0,14, az Euro 2-esnél 0,08, az Euro3-snál 0,05, az Euro6d-nél pedig 0,0045 gramm lehet maximálisan kilométerenként. A benzines személyautókra az Euro4-s szintig nincsen részecske-határérték (PM) megállapítva, de az Euro5-os és Euro6-os szabványok már tartalmaznak határértéket a közvetlen befecskendezésű motorral felszerelt benzines gépkocsikra is.

Műszaki szempontból az európai kibocsátási előírások nem tükrözik a jármű mindennapi használata során kiengedett értékeket, mivel a gyártók számtalan kiskaput kihasználtak. Azonban az Euro6d bevezetésétől a manipulálási lehetőségek nagy része elveszik, hiszen valós forgalmi helyzetekben is teljesíteni kell a megadott értékeket, nem elegendő csupán a laboratóriumokban.

Sokan trükköznek a füsttesztnél

Megkeresésünkre Gagyi László, aki Kolozsvár mellett működtet szervizműhelyt, elmondta, tapasztalata az, hogy rengetegen össze-vissza bütykölik a külföldről behozott használt autójukat, hogy valahogy átmenjenek a kötelező műszaki vizsgán, az úgynevezett füstteszten. „Kolozsváron fele-fele arányban vásárolnak új autót és hoznak be használtat. Nálunk sajnos meg van engedve, hogy beírassák az Euro2-es, Euro3-as autókat is. Sőt non-Euros gépkocsikat is nagyon sokat látni. A non-Euroból elég kevés van, de az Euro3-asból még rengeteg közlekedik az utakon, ami ugye nagy szennyezést jelent” - mondta a szakember.

Hozzátette, jelenleg Romániában elég ha a gyártás évében meghatározott szennyezési értékeket „betartja” az autó, miközben Európa fejlettebb országaiban ez elképzelhetetlen. Egy idén gyártott dízelautónál például a szálló por (rákkeltő benzo(a)pirén, korom stb.) mértéke nem haladhatja meg a 0,0045 grammot kilométerenként, addig egy Euro2-esnél például ez a megengedett érték 0,08 gramm, az Euro1-esnél 0,14 (0,18) gramm, az Euro3-nál 0,05 gramm, az Euro4-nél 0,025 gramm lehet.

„Romániában a törvényes előírások miatt a régi generációs autók is gond nélkül közlekedhetnek. Ha például egy non-Euros autót beviszel a füsttesztre, és kijön a gyártás évében érvényben lévő non-Euros érték, ami ugye nagy szennyezést jelent, a gépkocsi már mehet is a forgalomba. A normális az lenne: amennyiben egy autó a gyártási évtől függetlenül meghalad egy meghatározott szennyezési értéket, ne engedjék az utakra” - magyarázta. Véleménye szerint azért nem változtatnak a törvényeken, hogy minél több autót be lehessen íratni, így minél több pénz folyjon be az államkasszába.

A szálló por mértékéhez nagymértékben hozzájárulnak a háztartások is azzal, hogy fával, szénnel tüzelnek. A tarlóégetés szintén nagymértékben szennyez. A háztartások fűtéséből származó szennyezést hőszigeteléssel, gáztüzeléssel és modern fűtési rendszerek felszerelésével jelentősen csökkenteni lehetne. Romániában a tűzifa a nem tervszerű, illegális erdővágások miatt egyre drágább, így már most anyagilag jobban megéri gázzal fűteni.

Pedig a régi drágább

Gagyi László elmondta, egy régi autó szervizelése hosszú távon többe kerül, mint egy új gépkocsi megvásárlása. Egy új autóra a gyártó évekig garanciát vállal, lízingekkel, a Roncsautóprogrammal hozzá lehet jutni elérhető áron egy új, aránylag nagyon jó minőségű gépkocsihoz, és ezzel mentenénk a környezetet és saját egészségünket is - magyarázta. Hozzátette, egyelőre a munkadíjak, az alkatrészek elég alacsony árban vannak Romániában, és emiatt még sok régi autót tartanak fenn. „De a munkadíjak folyamatosan emelkedni fognak, mert egyre többet kell fizetniük a műhelyeknek a különböző intézmények fele, így lassan nem fogja megérni anyagilag régi, szennyező autót fenntartani” - mondta.

Korodi: nincs politikai akarat

Megkeresésünkre Korodi Attila képviselő, volt környezetvédelmi miniszter elmondta, jelenleg nincs politikai akarat arra, hogy rendezzük az országos autópark környezetszennyesét. „Amíg a kormányzatokban nem lesz meg a politikai hajlandóság arra, hogy bevezesse az évi adózási rendszert, amely elfogadható korlátozó rendszer Európában, addig nem lesz változás. Helyenként, városonként lehetnek megoldások, ideig-óráig forgalomkorlátozásokat vezethetnek be, de összességében az országos autóparkra kellene egy országos, nagyon komoly szakmai munkával megalapozott törvénykezés. Ehhez jelen pillanatban nincsen meg a politikai akarat" - magyarázta.

Hozzátette, azért nem szabályozzák ezt a kérdést Románián kívül más közép- és közép-kelet-európai országokban sem, mert létezik egy felzárkózási törekvés a jólléti társadalmakhoz, ám ez alacsony jövedelmek mellett történik. Megjegyezte, a forgalomhoz köthető légszennyezés az önkormányzatok felelőssége, nekik kell olyan stratégiát kidolgozniuk, amellyel csökkenteni lehet a szennyezést. Románia ellen jelenleg is zajlik a kötelezettségszegési eljárás a levegő minőségére vonatkozó uniós előírások be nem tartása miatt. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?