16 vagy 40 milliárd lej? – félretájékoztat Virgil Popescu az energiaár szabályozásának költségeit illetően

A szakminiszter egy július elején készített becslésre hivatkozik, amiről pedig tudnia kellene, hogy a rohamosan dráguló energia miatt már nem aktuális.

Mindössze 16 milliárd lejbe kerül idén az energiaárak hatósági szabályozása, jelentette be Virgil Popescu energiaügyi miniszter. „Az ANRE által átszámolt támogatási mechanizmus 40 milliárdról 30 milliárd lejre csökkent, majd pedig 16 milliárdra. Ez az ANRE becslése volt. Az ANRE az Energiaügyi Minisztériummal közösen összesíti az adatokat” – idézi a tárcavezetőt az economedia.ro.Fotó: Szász István Szilárd

A Pénzügyminisztérium eredetileg úgy számolt, hogy az április 1-én bevezetett árszabályozás 9 milliárd lejébe fog kerülni a kormánynak. Az árszabályozás értelmében a lakossági fogyasztók és a cégek elsöprő többsége a piaci árnál jóval kevesebbet fizet ki a gázért és a villanyáramért a szolgáltatóknak, akik a kormánytól kapják majd meg a különbözetet.

Popescu bejelentése kifejezetten örvendetes lenne, a nagy baj azonban az vele, hogy úgy tűnik, nem igaz, csupán a közvélemény megtévesztését szolgálja. „Tőlünk hivatalosan mostanáig senki nem kért semmilyen becslést” – nyilatkozta a Maszolnak Nagy-Bege Zoltán, az Országos Energia-szabályozó Hatóság (ANRE) alelnöke, hozzátéve, hogy számításokat végeztek, becsléseket készítettek, s azokat meg is osztották a szaktárcával.

A szakember megerősítette, amit korábban is mondott, hogy az ANRE aktuális becslése 40 milliárd lej. Volt egy 16 milliárdos becslés is, de eltérően attól, amit Popescu mondott, az a 40 milliárdos előtt készült, s kisebb árakkal kalkulált, időközben ugyanis a földgáz és a villanyáram is jelentős mértékben drágult.

Az Excel mindent elbír

„Elhiszem, hogy a 40 milliárd sokkoló, s ha valakinek túl sok, akkor lefarag belőle, mert az Excel táblázat mindent elbír. Ugyanakkor hangsúlyozom, hogy minden becslést fenntartásokkal kell kezelni, a valós költségeket ugyanis a piaci árak alakulásától függnek” – mondja Nagy-Bege Zoltán.

A szakember emlékeztet rá, hogy az árak emelkedő tendenciát mutatnak, egyelőre nincs ok arra, hogy lefelé módosítsák a becsléseket. „Júliusban a spot piacon (másnapra esedékes szállítás – szerk. megj.) 1850 lej/MWh volt a villanyáram átlagára, s tűzbe teszem a kezem érte, hogy augusztusban 2000 lej/MWh fölött lesz, de az is elképzelhető, hogy eléri a 2500 lej/MWh-t” – mondja az ANRE alelnöke.

Az idei év márciusának végéig érvényben levő árszabályozási mechanizmusnak az ár maximálásából adódó költségei közel 2,3 milliárd lejt tettek ki, ezen felül pedig kompenzációs költségek is voltak, melyeknek a kiszámolása nem az ANRE hatásköre.

Az új árszabályozási szisztéma áprilisra, májusra és júniusra 1-1 milliárd lejbe kerül a kormánynak. Időközben az energia nagyon megdrágult, ősztől pedig a fogyasztás is megugrik, főleg a gáz esetében, a költségek tehát összehasonlíthatatlanul nagyobbak lesznek. 

Virgil Popescu kompetenciáját már a koalíción belül is kétségbe vonják, nyílt titok, hogy a PSD szeretné leváltani, az USR pedig egyszerű indítványt nyújtott be ellene.

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?