14 millió dollárral támogatja az USA a romániai moduláris atomreaktorok építését

Az Amerikai Egyesült Államok Kormánya és az amerikai NuScale Power vállalat 14 millió dollárral támogatja a romániai kisméretű moduláris atomreaktorok építését megelőző tanulmányokat, jelentette be a G7 csúcstalálkozó alkalmával a Fehér Ház. Klaus Iohannis üdvözölte a döntést, írta meg a Digi24.ro.

A Fehér Ház közleménye hangsúlyozza, hogy az ún. SMR-ek (Small Modular Reactor) építése felgyorsítja az átállást a „tiszta energiára”, több ezer munkahelyet teremt majd, ugyanakkor hozzájárul az európai energiabiztonsághoz úgy, hogy megfelel a nukleáris biztonság legmagasabb standardjainak.Illusztráció: NuScale

Klaus Iohannis államfő Twitter-oldalán azt írta, üdvözli az amerikai elnök bejelentését a romániai moduláris reaktorok programjának új szakaszát illetően. Az energetikai biztonság a román-amerikai stratégiai partnerség egyik célja, tette hozzá.

Az első kisméretű moduláris atomreaktort a Dâmbovița megyei Doicești-en építik fel, jelentette be korábban a Nuclearelectrica és a NuScale. A helyszín azonosítását megelőző kutatást szintén az Amerikai Egyesült Államok finanszírozta.

A NuScale terméke karbonsemleges energiát biztosít, és a gigawattos méretű atomerőművek létrehozásához szükséges pénzügyi ráfordításnál jóval alacsonyabb költségű megoldást kínál. Románia az egyik első ország a világon és az első Európában, ahol meghonosítják az új technológiát.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?