Újabb erőműveket építene a Hidroelectrica a Bodzán

Az állami vállalatnak már van öt, évtizedekkel korábban épített erőműve a Keleti-Kárpátokban eredő folyón.

Megvalósíthatósági előtanulmányra írt ki közbeszerzési eljárást a legnagyobb hazai villanyáram termelő, a Hidroelectrica. A tanulmány tárgya egy hidroenergetikai beruházás a Bodza folyó egy, körülbelül 70 km-es szakaszán. A hirdetésből nem derül ki, hogy hány vízerőmű építéséről van szó, ellenben az igen, hogy a folyó szóban forgó szakaszának egy része természetvédelmi terület.A vízerőművek olcsó áramot termelnek | Fotó: Facebook/Clienti Hidroelectrica

A Hidroelectrica már működtet öt erőművet a Bodza folyón. Az öt energetikai objektumot a 80-as években építettek, összesített beépített teljesítményük 150 MW.

A kb. 300 km hosszú Bodza (Buzău) a Keleti-Kárpátokban, Brassótól keletre ered, Prahova megyében ered. Brassó, Kovászna, Buzău és Brăila megyéket szeli át, s Galac közelében torkollik a Szeretbe.  

Az állami tulajdonban levő Hidroelectrica jelenleg 209 vízerőművet üzemeltet, melyeknek 6 482 MW a beépített teljesítménye. A Hidroelectrica állítja elő idehaza a legolcsóbb villanyáramot, s 2021 óta a lakosságnak is szolgáltat, a piacon jelenleg létező legjobb áron. A vállalatnak egy szélerőműve is van.

Kapcsolódók

Kimaradt?