„Nem a párkapcsolatoktól kell félni, hanem a párválasztásnál kell tudatosnak lenni”

A modern párkapcsolatok nehézségeiről, a párkapcsolati trendekről, randizási szokásokról és önismeretről beszélgettek Mészáros Andrea szexuálpszichológussal és párterapeutával csütörtökön kora délután Kolozsváron az Oázisban, a MIÉRT által szervezett program keretén belül.

Fotó: A szerző felvétele

Mészáros Andrea szerint napjainkban nagyon jellemző, hogy személyesen határozzák meg az emberek, hogy mire vágynak, és ezeket az igényeket túlzottan természetesnek veszik. Emiatt rengeteg dolog nincs átbeszélve a párkapcsolatokban, nincsenek letisztázva az egyéni preferenciák, és sajnos ezek előbb-utóbb kiütköznek. A szakember elmondása szerint ő mindig azt figyeli meg, hogy az adott párkapcsolat szerelem vagy trauma alapú-e, hogy valójában mi az oka annak, hogy akár ötször is átöltöznek az emberek egy-egy randevú előtt.

Szó esett az igencsak népszerű ghostingolásról (amikor valaki minden szó nélkül eltűnik, többé nem keres, és őt sem lehet elérni), valamint arról is, hogy nem kell mindennek rólunk szólnia, mert amennyiben magunkból indítunk ki minden magyarázatot, annak az a következménye, hogy folyamatosan hibásnak fogjuk érezni magunkat, és nem lesz reális rálátásunk a helyzetekre.

A beszélgetés során szóba kerültek a párkapcsolati szerepek, a krízishelyzetek, mint például a koronavírus járvány, de a hallgatók egy remek módszerbe is betekintést kaptak, amely leginkább abban segít, ahogy a kérdező is fogalmazott, „hogyan ne legyünk toxikusak a párkapcsolatunkban?”

És hogy mit gondol a randiappokról egy párterapeuta? „Volt már rá példa, hogy én segítettem a kliensemnek a válogatásban. Nem rossz dolog, sőt, valójában nagyon jó terep a gyakorlásra, csak vigyázni kell, figyelni a részletekre. Például, ha valaki profilképén napszemüveg van, az sosem egy jó jel” – mondta.

Megjegyezte azt is: „ha csak fele annyi update-t adnánk a párkapcsolatainknak, mint digitális eszközeinknek, nagyon jó kapcsolataink lennének.” Mészáros aláhúzta az előadás legfőbb, minden helyzetre érvényes tanulságát is: a kulcs az önismeret.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?