A párkapcsolati erőszakot elszenvedő nők háromszor nagyobb valószínűséggel kísérelnek meg öngyilkosságot

A párkapcsolati erőszakot elszenvedő nők háromszor nagyobb valószínűséggel próbálnak meg véget vetni az életüknek, írta egy új kutatásra hivatkozva a The Guardian című brit napilap online kiadása. Azoknál pedig, akik párkapcsolaton belüli szexuális bántalmazást éltek át, hétszer nagyobb a valószínűsége az öngyilkosságnak.

Az eredmények Sally McManus egészségügyi szakértő elemzéséből származnak, aki az Agenda Alliance jótékonysági szervezet megbízásából végezte el a felnőttek mentális egészségét vizsgáló brit felmérést.

A nők jogaiért küzdő aktivisták megdöbbentőnek nevezték az eredményeket, amelyeknek szerintük arra kellene ösztönözniük a háziorvosokat, szülésznőket, a munkaügyi központok munkatársait és másokat, akik kiszolgáltatott nőkkel kerülnek kapcsolatba, hogy rutinszerűen kérdezzék meg őket személyes biztonságukról.

Fotó: Unsplash

A párkapcsolati erőszak áldozatai emellett több mint háromszor nagyobb valószínűséggel tesznek kárt magukban, és több mint kétszer nagyobb a kockázata annak, hogy öngyilkos gondolataik támadnak.

Ez az első tudományos kutatás az Egyesült Királyságban, amely szoros kapcsolatot talált a párkapcsolati erőszak és a nők öngyilkos gondolatai, valamint az életük befejezésére tett kísérlet között. Becslések szerint a nők több mint egynegyede (27 százalék) válik partnere bántalmazásának áldozatává élete során.

McManus a felnőttkori pszichiátriai halálozási felmérés három legutóbbi, 2000-ben, 2007-ben és 2014-ben közzétett kiadását elemezte, amely hétezer, 16 éves és idősebb ember mentális egészségi állapotára terjed ki részletekbe menően. A kutató megállapította, hogy a szegénységben élő, munkanélküli, betegség vagy fogyatékosság miatt munkaképtelen, valamint eladósodott nők nagyobb valószínűséggel válnak párkapcsolati erőszak áldozatává.

Az elemzés azt mutatja, hogy  „amikor egy nő öngyilkos gondolatok miatt jelentkezik a szolgálatoknál, akkor valószínűsíthetően párkapcsolati erőszak áldozata” – húzta alá a kutató. Jess Southgate, az Agenda Alliance vezérigazgató-helyettese szerint  „szégyenletes, hogy a párkapcsolati erőszak és a nők öngyilkossági késztetései közötti egyértelmű összefüggést korábban nem ismerték el annak a közegészségügyi válsághelyzetnek, amelyről valójában szó van”.

Southgate úgy véli, ennek egyik oka az, hogy az öngyilkosok háromnegyede férfi, így eddig az ő mentális egészségükre összpontosítottak.  „A nők fájdalmát és szorongását azonban mindannyiunk veszélyére figyelmen kívül hagyjuk” – folytatta.  „Ez egy közegészségügyi válsághelyzet. Eredményeink azt mutatják, hogy a bántalmazás hosszú távú hatással van a mentális egészségre, és legrosszabb esetben végzetes is lehet” – hangsúlyozta.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?