Mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás? Tudósok próbálták megválaszolni az ismert talányt

A müncheni Ludwig-Maximilians-Universitaet csoport tudósai megpróbálták megválaszolni a világ legismertebb kérdését: azt kutatták, hogy a tyúk vagy a tojás volt előbb: a válaszuk ugyan nem száz százalékos, de sikerült közelebb kerülniük, kiderült, az első tyúk megszületéséig nagyon hosszú evolúciós út és genetikai mutáció vezethetett, körülbelül 58 ezer évvel ezelőtt, mígnem kialakult a ma ismert faj, írja a femcafe.hu portál.

A müncheni Ludwig-Maximilians-Universitaet (LMU) csoport kimutatta, hogy a transzfer-RNS molekulák (tRNS-ek) enyhe változásai lehetővé teszik, hogy önállóan összeálljanak egy funkcionális egységgé, amely exponenciálisan képes replikálni az információkat. Dieter Braun professzor vezetésével az LMU fizikusai most megmutatták, hogy miként oldható meg a "tyúk-tojás talány". 

Fotó: Pexels | Alison Burrell

Az első tojások kicsit másképp festettek, mint a ma ismertek: sokkal vastagabb héjjal rendelkeztek, továbbá számtalan mintát is tartalmaztak. A vizsgálatok során már kiderült az is, hogy a tyúktojás héjának képződésében kulcsszerepet játszik az ovocleidin-17 nevű fehérje, márpedig ez csak a tyúkok szervezetében termelődik, vagyis mindent egybevetve a tyúknak kellett előbb lennie, majd később jött a tojás. Akutatók válasza azonban még mindig nem száz százalékos, mert a genetikai információk átírásához fehérjékre van szükség, de szintézisük maga az átírástól függ. Tehát nem lehet teljes mértékben kizárni azt a tényt sem, hogy a tojás volt előbb, viszont a jelenlegi álláspontok szerint a tyúkra jóval több az esély.

Kapcsolódók

Kimaradt?