Emberkísérletbe kezdenek: önkénteseket fertőznek meg koronavírussal az Egyesült Királyságban

A világon először próbálkoznak emberkísérlettel a koronavírus közelebbi megismerése érdekében. Az Egyesült Királyságban legfeljebb kilencven 18 és 30 év közötti egészséges önkéntest fertőznek meg a SARS-CoV-2 vírussal kontrollált körülmények között, hogy segítsék a vakcinákkal és gyógyszeres terápiákkal folytatott kutatásokat, írja a Qubit portál.

Amint a kutatás megkapja a jóváhagyást a kísérleteket engedélyező etikai bizottságtól, egy hónapon belül el is kezdik az önkéntesek megfertőzését. Peter Openshaw, az Imperial College London (ICL) kísérleti medicinákkal foglalkozó professzora szerint az egyedülálló kísérlet segít abban, hogy a fertőzés okozta betegségeket megismerjék, illetve új kezeléseket és oltóanyagokat dolgozzanak ki. Az ICL mellett a kísérletet jegyző konzorcium tagja még a hVIVO egészségügyi szolgáltató vállalat és a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat Royal Free London alapítványa.

Fotó: Kocsis B. János

Az első kísérlet célja, hogy megállapítsa, mekkora az a minimális vírusmennyiség, ami már elég a fertőzés előidézéséhez, de még tüneteket nem produkál. Openshaw elmondása szerint „egyikük sem végezné el ezeket a kísérleteket, ha bármilyen észrevehető kockázattal számolni kellene”, tehát az önkéntesek biztonsága elsődleges számukra. 

Orrcseppet használva fertőzik meg az önkénteseket a vírussal

A jelentkezőknek különféle szűréseken kell átesniük, majd ezt követően a londoni Royal Free kórházban helyezik karanténba őket. Két nap elteltével orrcseppet használva fertőzik meg a résztvevőket a koronavírussal, de annak az eredeti, a mostanában terjedő mutánsoknál kontrollálhatóbb formájával. Onnantól fogva 24 órás megfigyelés alá helyezik őket legalább két héten át, és mindennap vért és orrnyálkahártya-kenetet vesznek tőlük. Kaparós illatkártyák segítségével maguk ellenőrzik majd a szaglásukat, és kognitív teszteket is végeztetnek velük.

Miután kiengedték őket a karanténból, több mint egy éven át továbbra is nyomon követik őket, hogy az esetleges hosszú távú tüneteket is leírhassák. A résztvevőknek várhatóan 4500 fontot (megközelítőleg 25 301 ron) fizetnek kárpótlásul azért, hogy egy éven át részt kell venniük a kutatásban.

A tudósok abban reménykednek, választ kapnak arra, hogy az immunrekació melyik eleme biztosítja a védelmet a kórokozó ellen, hogyan továbbítódik a koronavírus, és hogy mennyire fedi el a fertőzöttséget egészséges, fiatal emberekben a tünetek jelentéktelensége vagy teljes hiánya.

Az önkénetesek toborzása még zajlik, de egyikük, a 18 éves Alastair Fraser-Urquhart már nyilatkozott is a Guardiannek. Elmondása szerint „azonnal jelentkezett”, mert abban reménykedik, a kísérletnek köszönhetően hatásosabb vakcinák készülhetnek rövidebb idő alatt. 

A Staffordshire megyei Stoke-on-Trentben élő fiú izgul, hiszen lehetnek eddig ismeretlen kockázatok is. A családja nem túl lelkes a részvételétől, de mindenben támogatja. A 4500 fontos kompenzációt tervei szerint a People’s Vaccine Alliance nevű oltásegyenlőséget hirdető szervezetnek adományozza.

Andrew Catchpole, a hVIVO tudományos vezetője szerint elképzelhető, hogy a továbbiakban az új variánsokra is kiterjesztik a kísérleteket, ahhoz azonban további három-négy hónap szükséges, hogy a mutánsok laboratóriumi változatait is elkészítsék. Az önkéntesek a SARS-CoV-2 eredeti verziójából is laboratóriumban készült mintát kapnak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?