banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Kutatás: ezért gyakoribb a férfiaknál a súlyos koronavírus-fertőzés

Egy friss kutatás szerint a nemi hormonok játszhatnak szerepet abban, hogy a férfiaknál miért gyakoribb a súlyos koronavírus-fertőzés – írja az IFL Science alapján a 24.hu portál.

A férfiak gyakrabban szenvednek súlyos lefolyású koronavírus-fertőzéstől, és nagyobb az esélyük az elhalálozásra is. A járvány elején az volt a feltételezés, hogy a jelenség kialakulása mögött a gyakrabban dohányzó férfiak állnak, ez azonban a legújabb kutatások szerint nem igaz. A kutatók úgy vélik, inkább a nemi hormonok játszhatnak szerepet a különbségben, ez pedig megmagyarázná azt is, hogy miért enyhe a lefolyás a terhes nők esetében.

A Trends in Endocrinology & Metabolism tudományos folyóiratban megjelent cikkben az ösztrogén és progeszteron szerepét taglalják a kutatók – ezek a női nemi hormonok gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek, és mivel a férfiak szervezetében lényegesen kevesebb van belőlük, magyarázhatja, hogy miért nagyobb az esélyük a súlyos koronavírus-fertőzésre.

Graziano Pinna, az Illinois-i Egyetem kutatója megjegyezte, hogy sok olyan esetet látott, amikor terhes nők elkapják a koronavírust, és csak a szülés után kerülnek válságos állapotba. Ennek az lehet az oka, hogy az ösztradiol, allopregnanolon és progeszteron szintje a harmadik trimeszterben nagyon magas, de szülés után hirtelen lecsökken – ilyenkor lehet, hogy a vírus jobban elszaporodik a szervezetben, mert már nem érvényesül a gyulladáscsökkentő hatás.

Ezen női hormonok egyébként nemcsak gyulladáscsökkentők lehetnek, hanem segíthetik az immunsejteket, és hozzájárulhatnak az antitestek termelődéséhez is. Ez is oka lehet annak, hogy a nők és a férfiak miért reagálnak sok vírusos fertőzésre teljesen másképp. A nemi hormonok még a tüdősejtek regenerálódását is segíthetik, ami megint nagyon fontos a koronavírus esetében.

A szakértők szerint egész egyszerűen az történhet, hogy a női nemi hormonok segítenek megakadályozni a koronavírusra adott túlzott gyulladásos immunválaszt, ezzel óvják a nők szervezetét. A férfiak viszont nem ilyen szerencsések, ezért van az, hogy gyakoribb a súlyos fertőzés és a halálozás is közöttük.

Kapcsolódók

Kimaradt?