banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Koronavírus: két egymáson viselt maszk jobban véd a megfertőződéstől

Két, egymáson viselt maszk hatékonyabb a koronavírus terjedésének lelassításában, mint egy maszk viselése, mutatták ki az amerikai betegségmegelőzési és járványügyi központ (CDC) szakemberei.

A központ szerdán tette közzé annak a laboratóriumi kísérletnek az eredményeit, amelyben két mesterséges fejet hat láb (mintegy 180 centiméter) távolságra helyeztek el egymástól, és azt vizsgálták, hogy az egyikük köhögésekor a levegőbe került, koronavírus-méretű részecskékből mennyit lélegzett be a másik.

Fotó: Adobe Stock

A kutatók kimutatták, hogy ha egyetlen maszkot viselünk, legyen az sebészi vagy textilből készült, az a felénk terjedő részecskék mintegy 40 százalékát gátolja meg abban, hogy belélegezzük. Ha egy sebészi maszkra ráhelyeztek egy textil maszkot, a kettő a részecskék 80 százalékának a belélegzését tartóztatta fel. Ha a kilélegző és a belélegző fejen egyaránt két-két maszk volt, az a részecskék több mint 95 százalékának a belélegzését gátolta meg. "Az első kihívás az, hogy a lehető legtöbb embert vegyük rá a maszkviselésre. És a maszkot viselőket segítsük abban, hogy a lehető legtöbb előnyét élvezzék", részletezte John Brooks, a CDC illetékese.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A kutatásnak vannak hiányosságai: a kutatók csak egyfajta sebészi maszkot és egyféle textil maszkot használtak, és így nem tudni, hogy ugyanez lenne az eredmény akkor is, ha más termékekkel kísérleteznének.

Rochelle Walensky, a CDC igazgatója hozzátette, "a kísérlet azonban megmutatta, hogy a maszk viselése hatékony, és akkor a leghatékonyabb, ha jól fedi az arcot és helyesen viselik azt". Ha helyesen viselik, a sebészi maszk fölött hordott textil maszk képes szűkíteni a maszk szélein lévő rést, ahol a vírusrészecskék bejuthatnak a szervezetbe, mutattak rá a szakemberek.

Kapcsolódók

Kimaradt?