Keddtől Hargita megyében is kötelezik a köztéri maszkviselést

Hargita megyében augusztus 11-től kötelezik a lakosságot, hogy maszkot viseljenek a forgalmasabb köztereken – közölte pénteken a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal.

A szájat és orrot eltakaró védőmaszk viselése kötelező lesz az állandó és ideiglenes élelmiszerpiacokon, függetlenül attól, hogy azok szabad levegőn vagy zárt térben működnek. Ugyanez a szabály vonatkozik az állatvásárokra és a hagyományos termékek vásáraira, illetve az olyan közintézmények és kereskedelmi központok külső tereire, szomszédságára, ahol sok ember fordul meg.

A zsúfolt utcák gyalogos szakaszain is kötelezhetik a maszkviselést. Nem lehet továbbá maszk nélkül semmilyen rendezvényen részt venni, sem zárt terekben, sem szabad téren.  

A rendelkezés jövő kedden reggel 6 órakor lép érvénybe. A helyi önkormányzatoknak pedig hétfőig kötelességük meghatározni, hogy az adott településen mely helyszínek esnek bele a fent felsorolt kategóriákba. A forgalmas utcákon megfelelő tájékoztatást kell biztosítaniuk arról, hogy mely szakaszokon kötelező a maszkviselés.

A szabály alól csak az ötévesnél kisebb gyermekek mentesülnek, mindenki más büntetésre számíthat, aki nem tartja be a szabályokat.  

Kapcsolódók

Kimaradt?