Jelentősen lassítja a vírus terjedését a maszkviselés egy német kutatás szerint

A szájat és orrot eltakaró védőmaszk hatásosságát igazolta egy újabb kutatás: német közgazdászok a Vox friss bejegyzésében ismertették felmérésük eredményét, amelyben a németországi jénai esetszámok és a maszkviselés kapcsolatát vizsgálták, a jénai kötelezővé tett maszkviselést összevetve a többi német várossal és tartománnyal. A kutatás eredménye szerint a kötelező maszkviselés 40 százalékkal tudja csökkenteni az új koronavírus-esetszámok növekedését – írja a portfolio.hu portál.

A német föderális berendezkedés miatt a tartományok és városok szabadon dönthetnek egyes járványügyi szabályokról, és Jéna volt az első a kötelező maszkviselés elrendelésében: míg az ország nagy részében április 27-én tették kötelezővé az arcmaszkot, addig Jénában már április 6-tól kötelezték a tömegközlekedések során, vásárláskor, de még a munkahelyeken is. A virológusok a koronavírus-járvány kezdete óta keresik a választ, hogy az arcmaszk viselése mennyire alkalmas a fertőzés terjedésének lassítására, és azt találták, hogy Jénában a kötelezővé tett maszkviselés következtében azonnal visszaestek az új esetszámok, majdnem nullára.

Mivel a kutatók tisztában vannak azzal, hogy ennek számos egyéb oka lehet, módszertant dolgoztak ki, amellyel az egyes német régiók járványügyi helyzetét a jénai állapothoz igazították a maszkviselés bevezetésének időpontjában.  Az esetszámok mellett az összehasonlító régiók népsűrűségét, átlagéletkorát, és az orvosok számát is figyelembe vették a pontosabb összehasonlítás miatt. A kutatók szerint így meg lehet vizsgálni, hogy mi történt volna Jénában, ha nem teszik kötelezővé a maszkviselést.

Az eredményből az látszik, hogy 20 nap után Jénában a kumulált esetszám 142-ről 158-ra nőtt, míg az összehasonlító helyszíneken 143-ról 205-re. A változás leginkább a 60 év felettiek körében volt látványos, esetükben, Jénában 50%-kal alacsonyabb volt a növekedés, mint az összehasonlítás alapját adó helyszíneken. A kutatók egyéb tagállamokat is megnéztek, amelyek a szövetségi szabályozáshoz képest korábban rendelték el a maszkviselést, és ott is szignifikáns csökkenést tapasztaltak az esetszámok növekedésében a maszkviselést addig nem bevezető tagállamokhoz képest. A számszerűsített eredmények szerint a maszkviselés 40%-kal csökkenti az új megbetegedések számát.

(Nyitókép forrása: Pexels)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?