A barátságos zsiráfok tovább élnek távolságtartó társaiknál

A sikeres túlélés egyik legfontosabb feltétele az állatok között fennálló szociális viszonyok megléte – vonták le következtetéseiket a Zürichi Egyetem kutatói, akik öt éven keresztül vizsgálták a tanzániai zsiráfok viselkedését. Arra jutottak, a túlélés szempontjából a zsiráfbarátságok még a természeti környezetnél és az emberrel történő interakciónál is fontosabbnak tűnnek, hosszú barátságokat viszont csak a faj nőstényei kötnek egymással, írja a qubit.hu portál.

A Zürichi Egyetem kutatói tíz éve tanulmányozzák a tanzániai zsiráfcsordákat, ennek során 512 nőstény állatot azonosítottak egy WildID nevű programmal, amely a foltok mintázata alapján ismeri fel a különböző egyedeket.

Fotó: Pexels

A nőstények barátsága azzal magyarázható, hogy a zsiráfbikák, amikor elérik az ivarérett kort, 10-20 állatból álló csordák között kezdenek vándorolni. A kutatás vezetője, Monica Bond szerint azok az állatok, amelyek több fajtársukkal állnak jó viszonyban, nagyobb eséllyel kerülik el az orvvadászokat, illetve eredményesebben találják meg a táplálékforrást is. 

A csordában köttetett barátságoknak Bond szerint megvan az az előnye is, hogy az egyedek kevesebb stressznek vannak kitéve: ha jó közöttük a viszony, csökken a versengés, a nőstények eredményesebben tudják nevelni a fiatal állatokat, emellett pedig pszichológiai előnyük is származik a társas élettől. 

Bond és társai arra is rájöttek, hogy azok a nőstények, amelyek legalább három másik nősténnyel közösen nőttek fel, a későbbiekben könnyebben tudnak kapcsolatot teremteni a fajtársaikkal, és könnyebben alakítanak ki olyan hosszabb távú kapcsolatokat, amelyek előnyt biztosítanak a számukra a túlélésben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?