banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Ősi vírusok nyomában az orosz tudósok: egy 29 ezer éves gyapjas mamut tetemét is megvizsgálják

Paleovírusok után kutatva tanulmányozzák pleisztocén kori állatok maradványait a novoszibirszki Vektor kutatóközpont szakemberei egy jakutföldi múzeumban.

A kutatók kedden kezdték meg a munkálatokat a jakutszki Mamut Múzeum gyűjteményében lévő maradványokon, amelyeket a jakutföldi permafroszt (állandóan fagyott talaj) őrzött meg a jelenkornak. A szakemberek több mint 50 mintát gyűjtöttek be egy 4450 évvel ezelőtt élő verhojanszki-ló és egyéb ősi állatok maradványaiból – írja a The Siberian Times.

Fotó: Pexels

A novoszibirszki Vektor kutatóközpont és a jakutföldi Északkeleti Szövetségi Egyetem kutatói a következő napokban egy csaknem 29 ezer éves gyapjas mamut, egy ősi fogolymadár és különböző rágcsálók maradványaiból vesznek mintákat. A tetemek a permafroszt olvadásával kerültek a felszínre Jakutföld északi részén. Felfedezésükkor mindegyiken végeztek bakteriológiai vizsgálatot, de ősi vírusok után kutatva sosem tanulmányozták őket.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A mintákat Novoszibirszkbe fogják szállítani, ahol nukleinsav-izolálást és teljes genomszekvenálást fognak végezni rajtuk, hogy feltárják a bennük lévő mikroorganizmusok biológiai sokféleségét. A Vektor Virológiai Központ célja, hogy paleovírusok felkutatásával megnyissa az utat az oroszországi paleovirológia előtt és vezető kutatásokat végezzen a vírusok evolúciója terén.

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?