banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_UeQde8dZ_2_300x250.gif

Szeretne koncentrálni a nap folyamán? Aludjon 29 perccel tovább

Minél többet és jobban alszik az ember, annál jobban teljesít a munkahelyén, bizonyítja rengeteg kutatás. Amerikai kutatók most arra jöttek rá, hogy a megszokottnál akár csak félórával több alvás is csodákat művelhet az egészséggel, írja a divany.hu portál.

A tanulmány célja a mindfulness népszerűsítése az egészségügyi dolgozók körében, illetve az, hogy felhívja a figyelmet a megfelelő alvási szokások fontosságára. A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás ugyanis javítja a koncentrációt, segíti a hatékony munkavégzést, és azt, hogy ne fásuljon bele az ember a feladataiba. A Dél-floridai Egyetem kutatói friss tanulmányukban azt bizonyították, hogy már 29 percnyi plusz alvásidő is rendkívül hasznos lehet a figyelem és a mindfulness állapot elérése szempontjából.

Fotó: Pexels

Mivel az egészségügyben dolgozók az átlagosnál is hosszabb műszakokban dolgoznak, a tanulmány szerzői az ő köreikben végezték a felmérést: 61 ápolót követtek nyomon két héten keresztül egy mobilalkalmazás és érzékelővel ellátott karóra segítségével. Az alanyoknak a mobilalkalmazást használva napi háromszor kellett rögzíteniük, éppen mennyire képesek koncentrálni, odafigyelni a feladataikra, mennyire tudnak a mindfulness állapotába kerülni, vagyis mennyire képesek tudatosan jelen lenni a pillanatban, figyelmüket célzottan a jelen pillanat történéseire összpontosítani. A karóra rögzítette, mennyit és mikor aludtak a két hét alatt. Az eredmények egyértelműen azt mutatták, minél többet aludt valaki, annál könnyebben tudott odafigyelni a munkájára – de az alvás mennyisége mellett a minősége is sokat számított.

Azok az ápolók, akik képesek voltak „mindful állapotba” kerülni, 66 százalékkal kevésbé voltak hajlamosak az álmatlanságra. Soomi Lee tanársegéd, a tanulmány első szerzője elmondta, a mindfulness nem egyszerű koncentrálás, hanem egy speciális éberségi állapot, amely javítja a figyelmi kapacitást és a megküzdési képességet, vagyis különösen fontos az olyan stresszes munkát végzők számára, mint az ápolók és orvosok. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?