banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg
Hétköznapi pszichológiánk

A stressz mint segítő társ: megfelelő mennyiségben ízesíti és nem rombolja az életet

„Túl stresszes voltam az elmúlt időben, biztosan ezért betegedtem meg”.  „Olyan stresszes vagyok, muszáj volt nyugtatót bevennem.” „Szegény gyereket annyi stressz éri az iskolában!” – ismerősen csengő mondatok, a stressz szinte mindig negatív értelemben jelenik meg társalgásainkban, és kishíján démonizálva van. Kevesen tudják azonban, hogy a stressznek is több formája van, akár jótékony is lehet.

A stressz egy fiziológiai, pszichológiai és viselkedésbeli válaszreakció, amit egy úgynevezett stresszorra adunk. Stresszornak számos dolog tekinthető, amely valamilyen mértékű alkalmazkodásra kényszerít. Nyilván egyénekre lebontva más dolgok miatt lehetünk stresszesek. Ha a középiskolára gondolunk, lehet valakik a matek, míg mások a román órák előtt izgultak jobban. A nagyobb stresszt okozó tényezők azonban megegyezhetnek, így például egy temetés, egy fontosabb vizsga vagy házasságkötés szinte mindig nagyobb stressz-szinttel jár.

A stressz olyan, mint a fűszer. Ha nincs jelen, az ételnek nem lesz íze, ha túl sok van, akkor meg amiatt lesz ehetetlen. Amikor pont jó mennyiségben van jelen az életünkben a stressz, vagyis motivál, segít a koncentrációban, felkészíti a testünket egy esetleges veszélyes helyzetre, akkor eustressznek, míg, ha inkább teljesítményromboló és lefagyást eredményező, akkor distressznek nevezzük. Tehát a sokszor rosszallón emlegetett stressz igen fontos része az életnek. Egy vizsga előtt ez a reakció az, ami segít motiválni minket, hogy tanuljunk, míg a vizsga közben segít, hogy a lehető legtöbb dolgot hozzuk ki magunkból. A stressz, ami a gyerekneveléssel jár, segít, hogy odafigyeljünk az új jövevényre, és külön figyelmet és védelmet biztosíthassunk neki. Egy új munkahelyen a stressz-szint ösztönöz, hogy a lehető legtöbbet adjuk és bebizonyítsuk, hogy igen is itt van a helyünk. Szóval számos dolgot köszönhetünk az eustressznek, amely tényleg ízesíti az életünket.

Na, de mi a helyzet a distresszel? Ez az a fajta stressz, ami tényleg romboló hatású. Ha túl sokáig vagyunk kitéve a stressznek, vagy túl nagy mennyiséget tapasztalunk, és ezt semmiképp nem tudjuk irányítani, akkor a szervezetünk lassan feléli a tartalékait, vagy ellenkező hatást ér el, mint szeretnénk. Ez az a helyzet, amikor a gyerek otthon mindent tud, de ahogy felmérőt kell írnia lefagy és nem jut eszébe semmi. Ez az a helyzet, amikor annyira rágörcsölünk az első napra a munkahelyen, hogy nem a kompetenciáinkat, hanem annak az ellentétét mutatjuk be, vagy a gyereket annyira féltjük, hogy minden napunk rémálommá válik, attól függetlenül, hogy milyen helyzettel találkozunk.

Fotó: Unsplash | Elisa Ventur

Ezekben a helyzetekben érdemes megküzdések után nézni, erre most már számos lehetőségünk van, a legtöbb pszichológiával foglalkozó online felületnek vannak módszerei a stresszkezelésre. Ha azonban sehogy sem tudunk tenni ellene és csökkenteni, akkor érdemes pszichológus segítségét kérni.

A stressz megfelelő mennyiségben segít, hogy jó életet élhessünk. Szóval, itt az ideje a teljes megszüntetése helyett, inkább a megfelelő szintre csökkentésére vagy adott esetben emelésére helyeznünk a hangsúlyt!

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?