Hétköznapi pszichológiánk

„Segítség, óvodás lett a gyerekem!” – ezt tegye a szülő, ha jelentkezik a szeparációs szorongás

Sok gyerek, játékok, kedves kis mondókák, rengeteg móka és kacagás, egyes helyzetekben tiltakozás a kötelező alvás ellen – talán ezekkel a fogalmakkal írhatnánk le a legtöbbünk fejében meglévő képet az óvodáról és a bölcsiről. Ezzel ellentétben a gyerekek az első időszakot nem feltétlen élik meg ilyen felhőtlennek. Talán van az olvasók között is olyan, aki emlékszik azokra a napokra is, amikor az óvoda ajtajában először maradt ott, és könnyek között nézte az egyre inkább távolodó anyukáját. A következő pár szóban, pont ezért az óvodakezdéssel járó szorongásokat járjuk körül, és megpróbálok néhány használható technikát is ajánlani a szülőknek, amelyekkel megkönnyíthetik ezt a kezdeti időszakot.

Az életben bekövetkező nagyobb horderejű változások szinte mindig szorongással járnak. A gyerekek hozzánk hasonlóan átélik az új helyzettel járó bizonytalanságot, amelyre náluk is egy stresszreakció a válasz. Ne felejtsük el azonban, hogy egy 2, 3 éves gyereknek nem csak az óvoda/bölcsőde az egyedüli újdonság. Nagyon gyakran ekkor szembesülnek először azzal, hogy az addig biztonságot jelentő édesanya, édesapa nincs jelen. Ilyenkor megjelenik a leválástól való félelem, a gondolat, hogy a szülők elhagyták, vagy nem jönnek utánuk. Ezt nevezzük szeparációs szorongásnak. Mit tehetünk akkor, ha ezt látjuk a gyermekünkön? 

Molnár Hunor klinikai szakpszichológus, CBT terapeuta Hétköznapi pszichológiánk című sorozatunkban olyan témákat tár fel, amelyek a legtöbb korosztályt foglalkoztatják: gyereknevelés, házasság, pár- és emberi kapcsolatok és aktuális jelenségek is terítékre kerülnek a kéthetente megjelenő cikkekben. Ha ön is keresi a választ bizonyos élethelyzetekre, küldje el kérdését a bereczki.szilvia@maszol.ro e-mailcímre, és a szakember válaszol.

Az egyik legjobb lépés az, ha nem az óvoda az első hely, ahol a szülő nélkül marad a kicsi. Sokat tud segíteni, ha példaul a nagyszülők vigyáznak rá egy-két órát, és a gyerek megtapasztalja, hogy a szülők mindig visszatérnek. Fontos hogy legyen egyfajta átmeneti idő, amikor az új hely és a szülő egyszerre jelen vannak. Ez idő alatt, ha a gyerek elkezd játszani beilleszkedni, az nagyon sokat segít, mivel rájön, hogy az új környezet nem jár különösebb veszélyforrásokkal, és a pozitív élmények segítik a szokatlan helyzet elfogadását.

A szülő a távozáskor köszönjön el a gyerektől és nyugtassa meg, hogy vissza fog térni, valamint a legfontosabb, hogy térjen is vissza. Ha azt mondta az anyuka, hogy ő fog utána menni akkor ő, és ne másvalaki hozza el az óvodából, érezze azt, hogy amit mondanak a felnőttek, az úgy is van. Az elköszönést nem kell elnyújtani, határozottnak és gyorsnak érdemes lenni, ezzel is alátámasztva azt, hogy tudjuk, jó helyen van a csemete. Ha a gyerek az első alkalom után nem akar visszamenni, próbáljunk meg beszélgetni és megnézni, hogy vajon mi az, amitől tart.

A képen Molnár Hunor klinikai szakpszichológus

Az otthonmaradás azonban nem lehet opció, mivel ezzel megtanítjuk neki az elkerülést, amely megakadályozza az esetleges kellemetlen élmények jövőbeli korrekcióját, így csak fenntartja a már meglévő szorongást. A gyerekek igen érzékenyek a szülők érzéseire, fontos, hogy azt lássák, megbízunk a pedagógusban és tudjuk, hogy igenis jó helyen vannak. Ha látja, hogy mi nem félünk, akkor az ő félelme is enyhül majd.

Fotó: Unsplash |  Tadeusz Lakota

Összefoglalásként tehát a gyerekkel beszéljünk nyíltan és őszintén arról, mi fog történni, és nyugtassuk meg, hogy visszajövünk. A búcsú legyen rövid, de előzze meg egy átmeneti időszak, ami alatt a gyerek megbarátkozik az új környezettel. A nap végén segíthet, ha közösen megbeszéljük az élményeket, ezzel erősítjük a szülő-gyermek kapcsolatot, és eloszlatjuk a felmerülő félelmeket. Plusz tipp: az óvodáról szóló pozitív információk segíthetnek a megfelelő attitűd kialakításában, és csökkenthetik a szorongást. Ez az időszak elég nehéz a szülőknek is, úgyhogy kitartást kívánok nekik a következő hetekben!

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?