Támadják Grigore Leșe népzenészt, amiért elárulta: magyar eredetű az Ilyen a román című dal

Két népszerű román népdalénekes is támadta Grigore Leșét, miután az ismert népzenész azt mondta, a magyar folklórból származik a román nacionalisták közkedvelt dala, az Ilyen a román (Așa-i românul).

Nicolae Furdui Iancu szerint Leșe épp a nemzeti ünnepen próbálta megosztani a románokat. A népdalénekes annak kapcsán nyilatkozta ezt, hogy a 69 éves Grigore Leșe a Prima TV egyik műsorában kijelentette: a magyar népzenéből származik a december elsejei megmozdulásokon sokszor elhangzó Ilyen a román című dal. Az ország egyik legismertebb népzenésze az interjúban azt is elmondta, hogy a román előadók ismerethiányuk, illetve opoortunista hozzálllásuk miatt éneklik a dalt. 

Grigore Leșe a támadások célkeresztjébe került Fotó: Grigore Leșe Facebook oldala     

Furdui Iancu a Libertatea megkeresésére azt kérdezte Leșetől, hogy beszélt-e Doru Gheaja pappal, aki először énekelte az Ilyen a román című dalt. „Nem akarom kommentálni a mindentudó Grigore Leșe kijelentéseit, mert megszoktam azokat. Megdöbbenteni akar, s néha sikerül is neki - ha már az opportunizmusról beszélt” - nyilatkozta Nicolae Furdui Iancu. Hozzátette: épp Brassóból tér haza, ahol a december elsejei nemzeti ünnepen tartott előadáson elénekelte az Ilyen a román című dalt.

Egy másik népszerű népdalénekes, Veta Biriș is megszólalt az ügy kapcsán. „Nem szeretnék úgy énekelni, mint Grigore Leșe, s a tanácsaira sem vagyok kíváncsi” - mondta Biriș. Szerinte  Leșét „még az ő máramarosi földijei sem fogadják el”. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?