banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Szatmárnémeti: Látványos zenélő szökőkút lesz az új főtérre látogatók kedvence

Több mint egy éve tart már Szatmárnémeti új főterének a felújítása, a munkálatok elvégzését felvállaló cég pedig biztos léptekkel közelít a befejezés felé. Erre abból is következtethetünk, hogy az új központ egyik fő látványosságát, a zenélő szökőkutat is tesztelik már, amely nagy valószínűséggel nemcsak a szatmáriak, hanem a városba érkező turisták egyik kedvelt látványossága lesz.

Kereskényi Gábor polgármester megosztott a közösségi médiában egy videót, amelyen jól játszik, milyen fényjátékkal és a vízsugarak táncával bűvöli majd el közönségét a szökőkút – melyről sokaknak a budapesti Margitszigeten található zenélő szökőkút jut az eszébe.

Pillanatkép a videóból

A felújítás nem volt zökkenőmentes, jóval a munkálatok megkezdése után a Romániai Építészek Rendje és a Romániai Építészek Szövetsége tiltakozott és a munkálatok leállítását kérte arra hivatkozva, hogy a város új főtere építészeti műemlék lehetne, amely védettséget érdemelne. A teret és a hozzá tartozó épületeket – a Közigazgatási Palota, a Szamos nagyáruház és a Szakszervezetek Művelődési Háza – ugyanis Nicolae Porumbescu, a román funkcionalista modern építészet képviselője tervezte, az építés pedig 1974 és 1987 között zajlott. 

Az viszont, hogy a 2017-ben ismertetett tervek ellen csak 2021 tavaszán emeltek szót, erősíti azokat a pletykákat, miszerint egy, a munkából kimaradt vállalkozó tett kísérletet a felújítás akadályozására.

Szatmárnémeti új központja a Regionális Fejlesztési Programban nyert finanszírozás segítségével újul meg, az EU-tól 17 millió lejes támogatást nyert erre a városvezetés.

A modernizálás kapcsán azonban kiderült, az épületegyüttes valójában nem változik, a munkálatok pedig nem álltak le, a felújított tér átadása hamarosan meg is történhet.

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?