Elkészült a menedék a családon belüli erőszak áldozatainak Szatmárnémetiben

A napokban műszakilag is átvették a védett házat, amelyben hamarosan a családon belüli erőszak Szatmár megyei áldozatai és gyermekeik lelhetnek menedékre. A Szatmár Megyei Tanács EU-s pályázaton nyert támogatást az épület felújítására, illetve szociális szolgáltatásokra.

A VENUS nevet viselő országos projektben országszerte 42 védett ház jön létre a családon belüli erőszak áldozatainak, a szatmárnémeti az első ilyen létesítmény. A segítségre szorulók akár 12 hónapig is teljesen ingyen vehetik igénybe a szolgáltatásokat. Ugyanakkor minden megyében a védett házak mellett lelki és szaktanácsadó irodák is létrejöttek, hogy az áldozatok személyi és szakmai kompetenciáit fejlesszék.

A szatmárnémeti épületben kezdetben a családon belüli erőszak hat áldozata számára nyújtanak majd szociális szolgáltatásokat, amelyek az áldozatok szükségleteitől függően pszichológiai tanácsadást, jogi tanácsadást, szociális segítségnyújtást, szakmai tanácsadást és képzést, foglalkoztatást és társadalmi visszailleszkedést, orvosi segítségnyújtást is magukban foglalnak.Januárban nyithat is az új központ | Fotó: Szatmár Megyei Tanács sajtóirodája

Az ENSZ felmérése szerint a romániai nők 30 százalékát éri élete során legalább egyszer bántalmazás, ám sokan nem mertnek a hatóságokhoz fordulni segítségért. Emiatt sokszor éveken keresztül kell elviselniük a zaklatást, a családi élet számukra inkább rémálomhoz hasonlítható.

A munkálatokat a Szatmár Megyei Tanács finanszírozta a Szatmár Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóságon keresztül, a munkálatok összértéke 552 884,07 lej. A védett házat 2022. januárjától vehetik birtokba a bajba jutottak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?