banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Mítoszokat rombol a sepsiszentgyörgyi kórház: cáfolják a népi gyógymódokat

Mindannyian ismerünk valakit, aki szakértője a „régi népi gyógymódoknak”, de ezek közül a legtöbb csak mítosz, állítják a sepsiszentgyörgyi kórház orvosai, akik arra vállalkoztak, hogy megcáfolják a leggyakoribb népi gyógymódokat, amelyek esetenként nemhogy javítanának, hanem rontanak a beteg állapotán.

A Fogolyán Kristóf megyei sürgősségi kórház közösségi oldalán közzétett mítoszromboló bejegyzés szerint hamis az a hiedelem, hogy „az ecetes zokni csökkenti a gyerek lázát”. Rámutatnak, hogy ez az eljárás több kárt okozhat, mint amennyi jót tehet. Az ecetes zokni nemcsak hogy nem csökkenti a lázat, de megégetheti a gyermekek érzékeny bőrét, ami különféle kiütésekhez vezethet, különösen, ha az ecet nem házi készítésű.

Illusztráció forrása: Pexels

Felhívják a figyelmet, hogy téves eljárás az is, hogy „a só megállítja a vérzést”. A sepsiszentgyörgyi orvosok szerint a sebbe tett só valójában súlyosbíthatja a helyzetet, még több fájdalmat okoz és növeli a kockázatát annak, hogy a seb befertőződik.

Másik megcáfolt mítosz, hogy „a tojásfehérje gyógyítja az égési sérülést”. A sepsiszentgyörgyi kórház szakemberei szerint a tojásfehérje, liszt, olaj, tej legfeljebb az édesszájúságot gyógyíthatják, ha süteményben használják őket. Soha ne kenjenek tojásfehérjét egy égési sérülésre, mert olyan szövődményekhez vezethetnek, mint a sebfertőzés! Az égési sérülés leghatékonyabb kezelése a tiszta, nem jéghideg víz alkalmazása.

Téves az a hiedelem is, miszerint „ha rágógumit nyelsz, az a gyomrodhoz tapad és hét évig a szervezetben marad”, állítják a sepsiszentgyörgyi orvosok. Magyarázatuk szerint lenyelés után a rágógumi nem ragad a gyomorhoz vagy a belekhez. Végighalad az emésztőrendszeren, a nyelőcsőből a gyomorba, majd a vékonybélbe, a vastagbélbe, végül néhány nap alatt természetes úton kiürül. Hozzáteszik: veszély csak akkor merülhet fel, ha rövid időn belül egymás után több rágógumit nyelnek le, azok ugyanis összeragadhatnak és elzáródást okozhatnak az emésztőrendszerben.

Végezetül a jelenlegi kánikulai időjárás kapcsán lebontják azt a hiedelmet is, miszerint „a fagylalttól vagy hideg víztől megfájdul és piros lesz a torok”. Az igazság az, hogy a torokfájás nem azért jelentkezik, mert hideg ételt fogyasztottak. Ennek oka lehet bakteriális vagy vírusos fertőzés, ami beteg emberrel vagy általa szennyezett tárgyak – pohár, ital, evőeszközök, vizes palackok – használatával terjedhet. Emellett a szájon keresztül légzés irritálhatja a torkot és kedvez a kiszáradásának. A szájlégzést okozó fül-orr-gégészeti problémák miatt nagy valószínűséggel alakul ki torokfájás.

A sepsiszentgyörgyi kórház szakemberei azt javasolják: nyugodtan hagyják a gyerekeknek, hogy – különösen nyáron – élvezzék a fagyit, inkább ügyeljenek a megfelelő higiéniára. Néha még ajánlott is, hogy a gyerekek hideg ételeket, például fagylaltot fogyasszanak, hiszen az enyhíti az irritált torok fájdalmát.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?