Méra World Music: Erdély világzenei csűrfesztiválja újabb csűrdöngölést ígér

Erdély világzenei csűrfesztiválja augusztus 1-4. között negyedik alkalommal változtatja a kalotaszegi Mérát a világ közepévé. A csűrfesztivál idén sem a nagy tömegeket célozza zenei programjával, hanem több kontinensről összeválogatott igazi zenei egzotikumokkal csalogatja Kalotaszeg hagyományőrző falvába ínyenc közönségét – közölték szerdán a szervezők.

 A Méra World Music különleges hangulatának titka, hogy mer kicsi és családias maradni, ezért a helyek száma korlátozott: összesen napi 1000 jegyet értékesítenek a szervezők. Az eddigi jegyeladás alapján, várhatóan az összes fesztiválbérlet elfogy már elővételben. A négy napos fesztiválbérletek kedvezményes áron, mindössze 129 lejért kaphatóak a fesztivál weboldalán. A 14 évnél fiatalabbak ingyen vehetnek részt a fesztiválon egy 10 lej értékű utalvány kiváltásával, amelyet a fesztivál területén fogyasztásra használhatnak.

Az eddig titkolózó csűrfesztivál kevesebb mint két hónappal a fesztivál előtt jelentette be első fellépőit. A mérai Szarka-telek csűrjében fog koncertezni a magyar világzene legnagyobbja, a Csík Zenekar,valamint a Berlinálé Ezüst Medve díjas román filmjének, az Aferim c. film zenéjének szerzői és előadói, a bukaresti székhelyű Trei Parale, akik az ottomán hódoltság alatti Havasalföld udvari zenéit rekonstruálják. Emellett a legősibb máig fennmaradt európai énekhagyományt őrző számi közösség, norvégiai képviselője, Torgeir Vassvik. A Near East Collective, kisázsiai dallamokat hoz az ottomán birodalom napjainkban török és görög lakta területeiről. Ez a koncert egyben az első ázsiai kitekintője a mérai csűrfesztiválnak és a török hódoltság óta talán az első alkalom, hogy Kalotaszegen ismét isztambuli hangulatot idéző élő zene szól.

A világhírű magyarországi Romano Drom, a „Cigányok Útja” az ősi oláh cigány nyelven szólal meg, modern felhangokkal. A zenekar bejárta a világot Kairótól–New Yorkig, Dél-Koreától Londonig, Pekingtől-Oszlóig. Turnéztak  Közel-Keleten és Távol-Keleten, számos sikeres tengerentúli koncertsorozat van a hátuk mögött, s játszottak Európa legtöbb országában. A fesztivál népzenei napjának kiemelt fellépője az Erdőfű Népi Kamarazenekar, akik erdélyi cigányzenészek közreműködésével vezetik be a közönséget a kárpát-medencei népzene legelőkelőbb bugyraiba.

Tavaly óta a Fonó Budai Zeneház jóvoltából, a falu központjában található református templom a visszafogott népzenei és világzenei produkciók helyszínévé vált. A két templomi koncert egyikét Kubinyi Júlia és Szokolay Dongó Balázs szolgáltatja. Miután a fesztivál főszervezői „Páva győztesek” lettek 2017-ben, nem meglepő, hogy idén sem maradhat el a minden évben nagy sikert arató Fölszállott a Páva gálaműsor. A fesztivál hazai fellépői, a kalotaszegi zenészek, akik egyben a fesztivál legfontosabb előadói is. Ők képviselik azt  a gazdag kalotaszegi népzenei hagyományt, ami miatt Mérában, Kalotaszegen születhetett meg Erdély első világzenei csűrfesztiválja. A kalotaszegi csárdás, legényes, szapora és a lassú tempójú hajnalik és román forgatósok ismét az esti táncházak nélkülözhetetlen részeivé válnak. A fesztivál szervezői ugyanakkor emlékeztetik a közönséget a csűr melletti fantasztikus interkontinentális, fúziós jamsession-ökre, ahol idén is egymásba kapaszkodnak a balkáni ritmusok és a dél-amerikai dallamok.

A fesztivál idén is csűrfiával és játszóházzal várja a családosokat, tematikus filmekkel és beszélgetésekkel az örök kíváncsiakat, gasztroudvarral és hűvös-gyümölcsös függőágyaival a megfáradtakat.

A fesztivál második napján, pénteken a virtuóz kalotaszegi népzene szerelmeseit a II. Kalotaszegi prímásversenyre várják a szervezők. Szombaton pedig a táncházasok által kultikusnak tekintett 1969-es türei gyűjtésnek fog emléket állítani a TÜRE 50 jubileumi kalotaszegi legényes verseny.

Az éjszakába nyúló zene és tánc után Méra lehetőséget ad a pihenésre is. A helyi lakosok házaiban puha ágyak, udvaraikon sátorhelyek és szénapadlások várják a megfáradt fesztiválvendégeket. A foglalásokat előzetesen szükséges regisztrálni

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?