Mérán volt a világ szeme hétvégén – a csűrfesztiválon jártunk

Helyszíne, nyitottsága, értékrendje miatt továbbra is a Méra Világzenei Csűrfesztivál Erdély egyik legkúlabb zenei fesztiválja. Továbblépni a gasztronómiai felhozatal bővítésével és a helyiek bevonásával lehetne.

Csütörtöktől vasárnapig főként az esténként kilátogató kolozsváriakat látta vendégül Méra, de több magyar és román kisgyerekes család a teljes hétvégét a faluban töltötte. A világzenei fesztivál jó alternatíva volt azoknak, akik inkább távolmaradtak a Kolozsváron dübörgő Untoldtól (képriportunk itt), de ettől függetlenül is megállta a helyét. A zenei kínálatban a bulizni vágyók, a vájtfülűek és a kellemes, nem túl bonyolult zenét óhajtók is találhattak megfelelőt. A legnépszerűbb koncert – a szombat esti időpont miatt is – a technikailag bravúros és a tömeg megmozgatására is alkalmas Besh o droM volt.

A fesztivál első napján készült képriportunk itt látható.

Amellett, hogy ingyen léphetett be a fesztiválra az, aki helyi népviseletet öltött, a szervezők újabb gesztust tettek idén a mérai közösség felé: Dresch Mihály, Ifj. Csoóri Sándor és Lőrincz Hortenzia autentikus népzenei koncertje a templomban ingyenes volt. A falusiak jelenléte azonban nem volt számottevő a fesztiválon: sokan vendéglátással voltak elfoglalva, hiszen a kis falu lakossága szinte megkétszereződött a hétvégére, másokban ellenérzést keltett, hogy a koncertek helyszínére, a Szarka-telekre még egy üveg vizet vagy egy kürtős kalácsot sem lehet bevinni. A jelentős helyi roma közösségből néhány gyerek látogatott csak el a rendezvényre, a fiatal felnőttek esténként inkább a kocsmában zajló „párhuzamos fesztiválon” vettek részt, pedig talán jót mulattak volna a csűrben fellépő cigányzenészek muzsikájára.

Pontosítás: 2017-hez képest megkétszereződött a fesztiválon résztvevő helyi lakosok száma és 40 százalékkal nőtt a helyi szállásadók száma is, hívták fel figyelmünket a cikk megjelenése után a szervezők. A mérai lakosok kedvezményesen, 59 lejért vásárolhattak négy napos bérletet, a 14 évnél fiatalabb gyerekek 10 lejes lefogyasztható vásárlási utalvány ellenében, a helyi néptánccsoport tagjai pedig ingyen léphettek be a fesztiválra. 

A mérai csűrfesztivál vitathatatlan kincse maga a helyszín. A fesztiválozó napközben megtudhatta például, hogy ki volt az a mérai asszony, aki megszegve az évszázados hagyományt, új divatot teremtett, és először kötötte hátra a fejkendőjét, kipróbálhatta a fából és vesszőből készült játszóteret, a gyümölcsösben hallgathatta Agócs Gergely végtelen mesefolyamait, vagy napelemes aszalót építhetett a helyi termelőket segítő brit házaspár vezényletével. A felfedező alkatúak pedig számba vehették a hagyományos építészet megfakult elemeit a faluban, és azt, ahogy ezek összefonódnak a jelenkorral: több faragott kapu központi eleme például az 1990 óta érvényes magyar címer.Nehezebb helyzetben volt az, aki megéhezett: hacsak nem jutott házikoszthoz mérai vendéglátójánál, be kellett érnie a fesztivál területén működő Méra Barban kapható olajos krumpli és hús kombinációval vagy a helyi kocsma gyorskaja-kínálatával. Szerencsére idén is volt helyi termelők vására a Bivalymúzeum udvarán, ahol a kalotaszegi zöldség, felvágott és tejtermék mellett olyan egzotikumokat is kínáltak, mint a pergelt diós-zsályás-snidlinges hideg tökleves vagy a pesztós-kecskesajtos házikenyér. A kapható mennyiség viszont inkább csak egy kis kóstolóra volt elég.

Népszerűbb a mexikói jam, mint a táncház?

A táncházas körök zártak, világzene ide vagy oda, a koncertek után táncházzá alakuló csűrben azok táncoltak, akik eddig is tudtak. A többiek inkább a jam sessiont hallgatták, ahol a mexikói Guajiro Calentano zenészei vitték a prímet.

Könnyebb megmutatni a világot Kalotaszegnek, mint Kalotaszeget a világnak, vallotta be a Chill Zone-ban szervezett vasárnap délutáni beszélgetésen Bethlendi András főszervező. Túl speciális és „szofisztikált” a kalotaszegi népzene ahhoz, hogy tömegkultúrává váljék, vélte Simon Broughton, a BBC és a Songlines világzenei folyóirat újságírója. Mindig rétegzene fog maradni, de azért még lehetne bővíteni a közönségét, tette hozzá. A beszélgetés másik két résztvevője, szintén külföldi zenei szakértők, optimistábbak voltak, a rétegzene és a tömegzene közötti optimális egyensúly megtalálásának jó példájaként éppen a fesztivál egyik fellépőjét, a Besh o Dromot említették. Abban egyetértettek, hogy a Méra Világzenei Csűrfesztivál akkor lesz érdekes a nagyvilág számára, ha továbbra is megmutat valamit a helyi kultúrából.

Az Oláh Gipsy Beats vasárnap esti koncertje előtt a szervezők bejelentették a 2019-es fesztivál időpontját: Méra jövőre augusztus 1. és 4. között vár.

A temetőbe vezető út fala őrzi a legrégebbi sírköveket Glokalizáció? Egymás koncertjein buliztak a fellépők, itt például Laura Lackley a chilei deRuts zenéjére Vibráló kezek a Besh o Drom-bulin Feketére festett sörösdobozokból készült napkollektoros aszaló Zöldséget, fűszert lehet szárítani a napenergiával működő aszalóban Csigatészta-gyártás Hideg tökleves zsályával, snidlinggel és pergelt dióval Zsíroskenyér ehető virágokkal Ezt a fajátékot felnőttek is élvezik A legegyszerűbb játék is működhet

Kapcsolódók

Kimaradt?