Kalotaszegi pizzát is kóstolhatunk majd a Mérai Világzenei Csűrfesztiválon

Többek között a kalotaszegi pizza hallatán kaptuk fel a fejünk a 3. Mérai Világzenei Csűrfesztivál csütörtöki sajtótájékoztatóján, ahol a főszervezők, Bethlendi András és Varga Zoltán László a zenei és egyéb programkínálatot ismertették.

A Mérai Világzenei Csűrfesztivál a három kontinensről származó 16 fellépővel a helyi és a nemzetközi, a lokális és a globális kölcsönhatása révén válik egyedivé, akárcsak a szervezők által beharangozott kalotaszegi pizza – egy nemzetközi eledel kizárólag helyi összetevőkből. A gasztronómiai kuriózumot a Kalotaszegen élő brit házaspár, Sara és Douglas találta ki, tudtuk meg. Ők foglalkoznak a helyi termelők vásárával a mérai fesztivál alatt.A helyi zenei, gasztronómiai, népművészeti kultúra bemutatása mellett a szervezők idén új, ingyenes helyszínnel, a helyi viseletben érkezőknek szóló ingyen belépővel, illetve a Kalotaszegi Kulturális Alap létrehozásával fűznék szorosabbra a szálakat a méraiak és a világzenei csűrfesztivál között. A tervezett Kalotaszegi Kulturális Alap abból az összegből indulna el, amit eredetileg a mérai fakapuk karban tartására gyűjtöttek, a cél azonban most a Kalotaszegen népzenét és néptáncot tanuló nehéz sorsú gyerekeket anyagi támogatása lenne.

Új, ingyenes helyszín

A gyerekfoglalkozásoknak helyet adó Csűrfia, a csűrszínpadot magába foglaló Szarkatelek, a vetítések helyszínéül szolgáló Csűrstúdió, a mérai Bivalymúzeum és a Chillzone mellett a mérai református templomot is megnyitják. Az új koncerthelyszínt Dresch Mihály, Csoóri Sándor és Lőrincz Hortenzia alkalmi formációja nyitja meg szombaton helyi zenéből inspirálódó előadással, vasárnap pedig autentikus népzenét játszik itt Csoóri Sándor, fiaival. Fontos információ, hogy ide fesztiválbelépő nélkül is be lehet lépni.Idén is a Szarkatelek a fesztiválközpont, ahol 18 órától kezdődnek a koncertek. A korábban már ismertetett zenei program lényege, hogy helyi, magyarországi és még messzebbről érkező előadók egyaránt szerepelnek benne. A szervezők többek között az ukrán, román és zsidó népzenét is játszó Grupul Iza nevű máramarosi zenekart, az Alpoktól az Andokig kalauzoló, négy nyelven éneklő hölgyzenekart, a deRutsot, és a tavaly nagy sikert arató mexikói Guajiro Calentanót emelték ki, sok más együttes mellett, akikről itt írtunk korábban. A Fölszállott a Páva gálaműsor keretében fellép majd a Kalotaszeg Legénytársulat is, amelynek a főszervezők is tagjai, a fiúk így majd tánccal vezetik le a szervezés izgalmait.

Ahogy az előző kiadásokon is, minden este táncház lesz a csűrben és jam session a csűr és tájház közötti udvarrészen.

Méra és az Untold kiegészítik egymást

Akik menekülnének Kolozsvárról az egész várost betöltő Untold fesztivál ideje alatt, akár a kisebb, családiasabb mérai fesztivált is megcélozhatják, a két rendezvény ugyanis idén egyszerre lesz: augusztus 2. és 5. között. Bár nem erősítették meg, hogy tudatosan döntöttek így, a szervezők azt mondták, a két fesztivál célközönsége nem fedi egymást, ha pedig valaki mégis mindkét eseményen részt venne, ezt is megteheti, hiszen Mérán este 11 körül befejeződik az utolsó koncert is, és akár busszal is könnyen be lehet jutni Kolozsvár központjába, az Untold közelébe. Olyan mérairól nem tudnak, aki a világzenei fesztivál miatt Kolozsvárra menekülne, jegyezte meg Bethlendi András.

Változatosabb lesz a nem zenei program

A glokalizáció külön kerekasztal-beszélgetés témáját képezi majd, idén sem marad el Agócs Gergely mesemondása gyerekeknek és felnőtteknek, a gyerekfoglalkozások között újdonságként kézműves játszótéren lehet majd hancúrozni. A felnőttek is tanulhatnak táncolni, illetve film-kuriózumokat nézhetnek meg a Csűrstúdióban: a nemrég elhunyt néprajzkutató, Kallós Zoltán emlékére a Balladák filmje sorozat első részét, és két különleges, erdélyi zenéről szóló BBC-produkciót.

Hasznos tudnivalók: Kolozsvár és Méra között külön buszjáratok közlekednek a fesztivál ideje alatt, aki kint maradna a koncertek után is, foglalhat szobát vagy sátorhelyet a helyi portákon a camping@meraworldmusic.com címen. Július 22-ig még 99 lejért lehet négy napos bérletet, 29 lejért napijegyet váltani. Aki kalotaszegi népviseletben érkezik, ingyen léphet be, a 14 év alattiakat pedig 10 lejes vásárlási utalvány ellenében engedik be a fesztivál területére.

Kapcsolódók

Kimaradt?