„Jöjjön a tavasz, vesszen a tél!” – Farsangtemetést szerveztek Pécskán

A Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület a Búzavirág Egyesület és Néptánccsoporttal közösen szervezte meg a farsangfarkát húshagyó kedd délutánján az Arad megyei kisvárosban.

A népi együttes gyerekcsoportjainak és a hagyományőrző egyesület citerazenekarának tagjai a római katolikus plébánián gyülekeztek, onnan talicskával vitték Illyést, a telet jelképező kiszebábut a Maros-partra, hogy a vízbe dobva „eltemessék” a telet, s egyben köszöntsék a tavaszt.Temetési menet | A szerző felvételei

Ez a „temetési menet” igen vidám volt, hangszóróból szólt a muzsika, a gyerekek táncra is perdültek közben, a felcsendülő népdalok hallatára kinyíltak az ablakok, utcaajtók, kíváncsi tekintetek kísérték a gyerekeket, sőt volt, aki magára kapva valamit a folyópartig tartott a menettel. Idős személyek lelkendeztek a farsangtemetés láttán, s elmondták, hogy nem emlékeznek arra, hogy ilyesmit valaha is tartottak volna a mezővárosban.

Engi Márta Ildikótól, a Búzavirág Egyesület elnökétől megtudtuk, hogy a farsangi báloknak hagyománya van Pécskán, kiszebábu-égetést is tartottak már – náluk Illyésnek, másutt Dobainak nevezik a bábot –, de ily módon első ízben búcsúztatták el a telet. A programot különböző tájegységek hagyományai alapján állították össze. „A vízparti településeken, nem égették, hanem a folyóba dobták a bábut, jelképesen véget vetve a télnek” – magyarázta.A Marosba vele! | A képre kattintva galéria nyílik

Balta-Taics Tünde, Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület elnöke reményét fejezte ki, hogy sikerült meghonosítani a farsangfarka hagyományát. „A gyerekek nyitottak voltak, lelkesen vettek részt a műsorban, és ugyanígy, közösen veszünk részt hamvazószerdán a szentmisén is” – mondta.

Húshagyó kedd a farsang utolsó napja, ezt követi hamvazószerda, a húsvéti nagyböjt első napja.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?