Mézédes Napot tartottak Kézdivásárhelyen

Szombat délelőtt a kézdivásárhelyi Molnár Józsiás park adott otthont a Tegyünk Kézdiszékért Civil Szervezet által első alkalommal megszervezett Mézédes Napnak, ahol az odalátogatók a mézzel, annak előállításával, felhasználásának módjával ismerkedhettek meg.

A színes program a mézlovagok és kísérőik felvonulásával kezdődött, amihez a ritmust a Felsőháromszéki Fúvószenekar ifjai biztosították. Az érdeklődők megismerkedhettek a környékbeli méhészekkel, és megkóstolhatták a különböző virágporokból készült vagy ízesített mézeket, a kedvükre valót pedig megvásárolhatták.

Bőséges volt a kínálat | Fotók: Vargha J. Brigitta

A főszervezőktől megtudhattuk, hogy az ötlet onnan jött, hogy Kézdivásárhelyen nagy hagyománya van a mézeskalács készítésnek, és ebből kiindulva szervezték meg a közösségi ünnepet hagyományteremtő szándékkal.

Dr. Tófalvi Melinda, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem előadótanára beszélt a méz kozmetikában, asztronómiában és más különböző területeken való felhasználásáról.  Elmondta, hogy a méz érdekessége, hogy a gyógynövények hatását erősíti, értékesebbé teszi.

Az erdékelődők betekintést nyerhettek a méhész szakmába

A szervezők a jó hangulat biztosításáról sem feledkeztek meg, a kézdivásárhelyi Maassluis Nyugdíjasklub Rozmaring kórusa és Gyöngyvirág tánckara, valamint a Benedek Elek óvoda kis növendékeivel az alkalomhoz illő dalokat, táncokat mutattak be. A céhes városi Nők Egyesülete a látogatókat a mézeskalács sütésének titkaiba avatták be. Beke Ernő gyűjteményének köszönhetően pedig régi méztároló edényeket tekinthettek meg.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?