banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Fenntartható biztonságos közlekedés: autómentes napot tartottak Kézdivásárhelyen

A Zöld Nap Egyesület és a kézdivásárhelyi Sportiroda újra kerékpáros felvonulást szervezett a céhes városban az Európai Mobilitási Hét alkalmával a szeptemberi Mozgó Délután keretében „Fenntartható közlekedés a biztonság és egészség jegyében!” mottóval. Az idei kampány egyik hosszú távú célkitűzése a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése.

Az Európai Mobilitási Hetet idén szeptember 16–22. között huszonharmadik alkalommal szervezik meg, amelynek a fő célja felhívni a városlakók és a városvezetés figyelmét a megnövekedett autós forgalom okozta környezeti, baleseti és városképi problémákra. Ugyanakkor felhívja a figyelmet a motorizáció és az elavult közlekedésszervezés által okozott súlyos egészségügyi problémákra és a közlekedési mód felelősségteljes megválasztására is.

Fotók: Zöld Nap Egyesület

Ráduly Attila, a Zöld Nap Egyesület elnöke elmondta, hogy a kétórás rendezvényen több, mint 90 személy fordult meg, ebből 41 regisztrált kerékpárosként vonult fel a céhes város forgalmas utcáin. A regisztrált bringások között az esemény végén különböző könyveket és szatyrokat sorsoltak ki.

„Rohanó mindennapjaink során hajlamosak vagyunk elhanyagolni testünket. Folyton-folyvást találkozunk az egészséges életmód kifejezéssel és annak többé-kevésbé hiteles nagyköveteivel. Mi nemcsak hirdetjük, hanem nap mint nap programokon keresztül mutatjuk be, hogy miért fontos a mozgás és az egészséges életmód. A kerékpáros felvonulásokat és a Mozgó Délutánokat is e célból álmodtuk meg. Az első Mozgó Délutánt 2014 októberében szerveztük meg közösen az önkormányzat Sportirodájával, most a harminchetediket tartottuk meg” – tett hozzá az egyesület elnöke.

A szervezők, azért hogy ez a felvonulás valóban a városi bringázás érdekeit szolgálja, és mindenki számára kellemes emlék maradjon, tanácsokat fogalmaztak meg, miszerint a felvonulóknak úttest jobb oldalán kell haladniuk, a járdára és fűre felhajtaniuk tilos, tartsanak kellő és biztonságos távolságot biciklizős társaiktól, és a lényeg: a kerékpározás népszerűsítése a cél, nem pedig ellenségek gyűjtése.

„Úgy gondolom, hogy a programok foglalkozásai nemcsak az egyes résztvevőkre kifejtett hatása miatt jelentős a társadalom számára, hanem fontos szerepet tölt be az emberek közötti kapcsolatok kialakításában is, emiatt kommunikatív hatású és nagy közösségteremtő ereje is van. Mindezek mellett a program főszervezőjeként nagy lehetőséget jelent, hogy a kis közösséggel együtt felhívjuk a figyelmet a mozgás és a biciklis közlekedés fontosságára, ugyanakkor felelősség is” – mondta Ráduly.

Az esemény legfiatalabb résztvevője a Lázár Hanga (4) volt, a legidősebb résztvevők pedig azonos korosztályban Vikol Kálmán (76) és Szabó András (76).

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?