banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Marosvásárhelyen eddig a lakosság 86 százalékát számolták össze

Az idei népszámlálás második, személyes lekérdezéses szakaszának hátralevő tíz napjában a számlálóbiztosoknak közel 20 ezer embert kellene még megszámolniuk Maros megye székhelyén –mondta egy csütörtöki sajtótájékoztatón Kovács Mihály Levente, az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének elnöke.

„Ez az egész közösséget érintő kérdés, amely a következő évtizedünket határozza meg. A magyar közösség ereje az elkövetkező években akkora lesz, mint ahányan megszámláltatunk, hiszen ezek az adatok határozzák meg az oktatási intézmények, egyházak támogatásának mértékét, az anyanyelvhasználatunkat a közigazgatásban. A kérdés az, hogy Marosvásárhelyen van-e még 60 ezer magyar vagy sem, sikerül-e a 46 százalékos etnikai arányt megőrizni a megyeszékhelyen”– fogalmazott Kovács Mihály Levente.

Kifejtette, az eddigi adatok szerint 104 ezer embert számoltak össze, a lekérdezéses időszakban a számlálóbiztosok 12 ezer emberhez jutottak el. Marosvásárhelyen 121 számlálókörzet van, amelyekben több mint száz számlálóbiztos tevékenykedik. A kérdezőbiztosok több mint fele magyar anyanyelvű, ez azért is fontos, mert azon háztartásokban, ahol főleg idősebb személyek laknak, nem mindenki tud jól románul. Ha nem értik a kérdezőbiztost, a polgármesteri hivatal zöld telefonszámán kérhetik, hogy magyarul tudó személy vegye fel az adatokat.

Hozzátette, az elkövetkező tíz nap célja az, hogy a lekérdezési arány 95 százalékra emelkedjen. Közölte továbbá, hogy azoknak, akiknek az adatait sem az önkitöltéses, sem a lekérdezéses szakaszban nem vették fel, telefonáljanak az RMDSZ helyi irodájába, ahol az illetékesek elkérik az adatokat, lakcímet és telefonszámot, majd továbbítják azokat az önkormányzat felé, hogy a számlálóbiztosok eljussanak az érintett személyhez. Az észrevételeket a 0800888999-as telefonszámon lehet jelenteni – összegzett az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének elnöke.

Soós Zoltán polgármester és Kovács Mihály Levente, az RMDSZ városi szervezetének elnöke | Fotó: Soós Zoltán/Facebook

Gáspár Botond helyi népszámlálási koordinátor felhívta figyelmet arra is, hogy városszerte ismét lesznek összeíró pontok, egyelőre a Panovban és a Tudor negyedben, ugyanakkor továbbiak megnyitása is várható, amelyek hétvégenként állnak majd a lakosság rendelkezésére.

„Július 8-án nyitják meg az összeíró pontokat, nem lesz olyan sok, mint az első szakaszban, az egyik a volt népfőiskola vagy korábban a leánybentlakás székhelyen, a másik a Tudor negyedi Gyémánt piacnál, az adóigazgatóság kirendelt munkapontjánál. Ezek hasonlóképpen működnek majd, mint az első fázisban. Várjuk a jóváhagyást Bukarestből egy kövesdombi összeírópont létrehozására is, a Maros Művészegyüttesnél, hiszen itt nagy volt korábban is az igény rá, illetve még egyet az Ifjúsági Házban. Az utóbbi két összeírópont nyitva tartásáról a jóváhagyás esetén a későbbiekben tájékoztatjuk a sajtót”- részletezte Gáspár Botond.

Soós Zoltán polgármester kifejtette, hogy a városfejlesztés szempontjából is rendkívül fontos, hogy pontos adataik legyenek a lakosság helyzetéről. „Fontos tudnunk azt, hogy hányan vagyunk és kik vagyunk. Minél pontosabban ismerjük az adatokat a marosvásárhelyiek szociális és gazdasági helyzetére vonatkozóan, annál pontosabban és célzottabban tudunk városfejlesztési stratégiát alkotni” – fejtette ki.

Arról, hogy egy adott településen a számlálóbiztosok éppen melyik negyedben, utcában hol tartanak a lekérdezéssel, mikor számíthatunk az érkezésükre, a helyi polgármesteri hivatalokban lehet érdeklődni, vagy az RMDSZ Maros megyei szervezeténél a következő telefonszámon: 0265–264442. Ha bármilyen más, a válaszadással kapcsolatos kérdés merül fel, akkor reggel 9 és este 20 óra között továbbra is hívható a 0371–900172-es magyar nyelvű telefonos ügyfélszolgálat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?