Népszámlálás: elrajtolt az „ajtóról ajtóra” történő összeírás Háromszéken is

Egy hét késéssel – május 31. helyett június 8-án rajtolt el az „ajtóról ajtóra” történő népszámlálás. Kovászna megye településeit 228 körzetre osztották, ám ennél kevesebb számlálóbiztos dolgozik, mivel van, ahol egy személynek több szektort kell július 17-ig lekérdeznie. 

Ráduly István háromszéki prefektus arról tájékoztatott, hogy a népszámlálás jelenlegi, személyes lekérdezési szakaszában a számlálóbiztosok keresik fel azokat, akik az önkitöltési szakaszban nem, hiányosan vagy hibásan töltötték ki a kérdőíveket.

A számlálóbiztosoknak kell hogy legyen a helyi polgármesteri hivatal által kiállított fényképes igazolványuk, amely mellé, igény esetén, a személyi igazolványukat is fel kell mutatniuk (ennek adatai meg kell hogy egyezzenek az igazolványon szereplő adatokkal), van egy szürke színű egyentáskájuk és egy táblagépük.

A számlálóbiztosok felszerelése | Fotó: Kovács Zsolt

A számlálóbiztos ugyanolyan kérdőívet tölt ki, mint amilyet azok, akik sikerrel vették az online önkitöltős szakaszt, benne a nemzetiségre, anyanyelvre és felekezeti hovatartozásra vonatkozó kérdésekkel. A kérdőívek kitöltésénél nem kell minden családtagnak jelen lennie, egy ember is bediktálhatja, sőt be is kell diktálnia minden, abban a háztartásban élő személy adatait – mondta el a háromszéki prefektus.

Ráduly István megerősítette, hogy Háromszék Hargita megye után a második helyen végzett az országban a hibátlanul kitöltött kérdőívek számát illetően. Kovászna megyében az önkitöltéses szakaszban a megye becsült lakosságának 62,6 százaléka töltötte ki online érvényesen a kérdőívet, illetve van további több mint 10 000 személy, akinek a kérdőívét hibásnak találta a statisztikai hivatal, ezért ebben az időszakban őket is felkeresik a számlálóbiztosok. Kovászna megye városaiban a kovásznai, a sepsiszentgyörgyi és a kézdivásárhelyi emberek töltötték ki a legtöbb hibátlan kérdőívet.

(Címlapkép: Agerpres)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?