Udvarhelyszéken is lassan haladnak a népszámlálás második szakaszában

Az idei népszámlálás második, személyes lekérdezéses szakasza lassú tempóban halad Székelyudvarhelyen is, ezért az RMDSZ Udvarhelyszéki Szervezete felhívást intéz a lakossághoz, hogy, támogassák a számlálóbiztosok munkáját, fogadják otthonukban őket bizalommal.

Mint emlékeztetnek, a népszámlálás első, önkitöltéses fázisában országos szinten mintegy 8,9 millió személyt írtak össze érvényesen, a becsült lakosság 47 százalékát. Közöttük mintegy 700 ezer magyar válaszadó lehetett, abszolút értékben jó eredmény az etnikai arányok tekintetében.

A lakosság több mint felének rögzítése azonban a második szakaszra maradt. Az elmúlt négy hétben a számlálóbiztosok csupán 3,3 millió személyt számoltak meg országszinten, ez a becsült lakosság további 17 százalék. Tehát a maradék két-három hétben, július 17-ig kell összeírniuk a teljes lakosság egyharmadát.Illusztráció: Hargita Megye Tanácsa/Archív

„A jelenlegi összeírási ütemet tekintve ez sok településen lehetetlennek tűnik, és egyelőre nincs szó a népszámlálási periódus hosszabbításáról. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy egyetlen magyar személy se maradjon ki a cenzusból, hiszen a népszámlálás eredményei egy évtizedre meghatározzák közösségünk erejét, lehetőségeit” – jegyzik meg a közleményükben.

Felhívják a figyelmet, hogy az első, önkitöltéses fázisban sokan hibásan töltötték ki a kérdőívet. Éppen ezért arra kérnek mindenkit, akit nem vettek számba, vagy bizonytalan abban, hogy jól töltötte-e ki az ívet, hogy segítse a számlálóbiztosok munkáját.

„Abban az esetben, ha a számlálóbiztos nem találta otthon, szíveskedjen telefonon felvenni vele a kapcsolatot. Szükség esetén keresse bizalommal szervezetünk területi irodáját a 0266-213561-es telefonszámon, 9 és 15 óra között állunk rendelkezésre és segítünk, ha még nem kereste meg a számlálóbiztos. Ez mindannyiunk felelőssége és érdeke egy biztosabb jövő érdekében, magyarságunk, megmaradásunk ügyében” – zárják a felhívást.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?