Hivatali visszaélés miatt vádat emeltek a választási hatóság elnöke ellen

Bukarest harmadik kerületének ügyészsége tájékoztatta a parlamentet, hogy hivatali visszaélés miatt vádat emeltek az Állandó Választási Hatóság (AEP) elnöke, Constantin Mituleţu Buică ellen. Az egyesített házbizottság pénteken továbbította az értesítést a két ház jogi bizottságának.

A parlamentnek november 22-én küldött átiratban az ügyészség megjegyzi, hogy három rendbéli hivatali visszaélés miatt emeltek vádat Mituleţu-Buică ellen, az AEP főtitkárát, Cristian Andreescut pedig közhivatalnok által elkövetett közokirat-hamisítás miatt állítják bíróság elé.Constantin Mituleţu-Buică (balra), az AEP elnöke | Fotó: Agerpres

Constantin Mituleţu-Buicát 2019. február 27-én választotta meg a parlament az AEP elnökének, a Szociáldemokrata Párt (PSD) javaslatára.

Az AEP elnökét a parlament plénuma által elfogadott határozattal nevezik ki, és nem lehet politikai párt tagja. Mandátuma nyolc évre szól és egy alkalommal megújítható.

A választási hatóság elnökét és alelnökeit az őket kinevező hatóság mentheti fel a tisztségükből, alapos okkal.

Constantin-Florin Mituleţu-Buică március 25-én azt nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek, hogy megvádolták hivatali visszaéléssel, mivel 2019-ben fegyelmi büntetésben részesítette az intézmény alkalmazásában álló két igazgatót, akik később felmondtak. Ők tettek feljelentést ellene az ügyészségen, de nem tartja magát vétkesnek – nyomatékosította.

Az Állandó Választási Hatóság (AEP) elnökét márciusban doktori címétől is megfosztották plágium miatt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?