A bíróság szerint nem vétek, hogy magáncélokra használta a hivatali luxusautót Gabriel Oprea

Felmentették a vádak alól Gabriel Oprea volt belügyminisztert és kormányfőhelyettest abban a perben, amelyben hivatali visszaélés miatt állította bíróság elé a korrupcióellenes ügyészség (DNA), amiért magáncélra használt egy hivatali luxusgépkocsit.

A DNA 2016-ban emelt vádat Gabriel Oprea ellen. Az öt éven át húzódó per nem volt sajtónyilvános, a tárgyalások nagy részét titkosnak minősítették a bírák.

A vádirat szerint Gabriel Oprea – aki a Szociáldemokrata Pártból (PSD) kivált Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) elnöke – a belügyi titkosszolgálat (DIPI) akkori vezetője, Gheorghe Nicolae, illetve a jogi osztály vezetője, Gabriel Nicolae Pavel támogatásával 2015 júliusában elrendelte az intézmény műveleti költségekre szánt keretének kiegészítését 410 ezer lejjel, majd jóváhagyták egy Audi A8-as személyautó megvásárlását, amely „a magas rangú tisztségviselők védelmét” lett volna hivatott szolgálni.

A DNA szerint a beszerzés törvénytelen volt, mivel a műveleti költségekre szánt keretből kizárólag bűnüldözési tevékenységekre használt járművek vásárolhatók. Ugyanakkor – állítják az ügyészek – Gheorghe Nicolae megváltoztatta a jármű rendeltetését, így a gépkocsit 2015 augusztusa és októbere között kizárólag Gabriel Oprea akkori belügyminiszter használta saját célra.

2014-ben és 2015-ben ehhez hasonló módon a műveleti költségekre szánt keretből több mint 238 ezer lejt protokollköltségekre fordítottak – állt még a vádiratban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A legfelsőbb bíróság a többi vádlottat is felmentette a vádak alól. Az ítélet nem jogerős.

(Nyitóképen: Gabriel Oprea | Forrás: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?