Beindul a bűnvádi eljárás Gabriel Oprea ellen

Gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával megindul a bűnvádi eljárás Gabriel Oprea volt miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter ellen Bogdan Gigină rendőr halálának ügyében.

Ugyanezen ügyben a baleset helyszínén munkálatokat végző cég vezetője ellen is bűnvádi vizsgálatot kezdtek az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) ügyészei, akik a gyanúsítottak javait is zárolták.

A DNA tájékoztatása szerint a vizsgálatot azt követően kezdik el, hogy Klaus Johannis elnök hozzájárulását adta ehhez, eleget téve a törvény követelményeinek a tett elkövetésekor miniszteri funkciót betöltő tisztségviselők elleni bűnügyi vizsgálat megkezdésével kapcsolatban. Az idézett forrás emlékeztet, hogy ugyanabban az ügyben hivatali visszaélés gyanújával is bűnügyi vizsgálatot kezdeményezett a DNA Oprea ellen, mert a volt kormányfőhelyettes és belügyminiszter nem indokolt esetekben is rendőri felvezetést vett igénybe.

Az ügyészek a baleset helyszínén, a gázvezetékeken munkálatokat végző cég, a SC General MPM Impex kft. vezetője, Petre Mazilu, valamint a munkacsoport vezetője, Adrian Corcodel ellen is bűnvádi eljárást indítottak, szintén gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával.

A DNA szerint 2015. október 20-án este Bogdan-Cosmin Gigină rendőr közúti balesetben végzetes koponya- és agysérüléseket szenvedett. A baleset pillanatában az áldozat az Oprea miniszter gépkocsiját felvezető motoros rendőrként teljesített szolgálatot, miközben Gabriel Oprea a Cotroceni negyedbeli lakására tartott.

A baleset pillanatában Gigină 84 km/h sebességgel közlekedett, a sötétség és eső miatt rossz láthatósági körülmények között, így nem vette észre az úttesten ideiglenesen, a General MPM Impex kft. által elhelyezett akadályokat. A megalapozott gyanú szerint Gabriel Oprea volt az, aki hivatali tekintélyével rábírta a rendőrt, hogy nagyon gyorsan hajtson, ami halálos balesetéhez vezetett - érvelnek az ügyészek. Bogdan-Cosmin Gigină családja polgári félként csatlakozott a bűnvádi eljáráshoz, az általuk követelt anyagi kártérítés összege megközelíti a hárommillió eurót. 

A DNA ideiglenesen zárolta a Gabriel Oprea, valamint a két másik gyanúsított tulajdonában lévő ingatlanokat - közli a vádhatóság. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?