Johannis hozzájárulását kéri a DNA az Oprea elleni eljáráshoz

Klaus Johannis államfő hozzájárulását kérte Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész ahhoz, hogy bűnvádi eljárás indulhasson Gabriel Oprea volt miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter ellen Bogdan Gigină rendőr halálának ügyében.

A DNA szerdán továbbította az eljárás megkezdéséhez szükséges kérést az elnöki hivatalhoz – közölte az Agerpres.

Gabriel Oprea szenátori mandátuma a tisztségről való lemondással megszűnt ugyan, azonban az államfő hozzájárulására is szükség van a bűnügyi eljárás lefolytatásához azokban az esetekben, ha az érintett a feltételezett bűncselekmények elkövetésekor miniszteri tisztséget töltött be. Oprea szeptember 26-án mondott le szenátori mandátumáról. Ezt megelőzően, szeptember 19-én felsőházbeli kollégái mentelmi jogának megvonása ellen szavaztak.

A DNA a politikust teszi felelőssé Bogdan Gigină rendőr haláláért, utóbbit tavaly október 20-án érte a végzetes baleset, amikor Bukarestben az Opreat hazaszállító autó előtt haladt felvezetőként.

Az ügyészek gyanúja szerint Oprea aznap este a rendőri kíséretre nem lett volna jogosult, így megszegte az erre vonatkozó jogszabályokat.

„Váltásonként három rendőr kizárólag a miniszter kíséretének biztosításával foglalkozott. Állandó jelleggel a miniszter rendelkezésére kellett állniuk, minden kiszállásakor a helyszín közvetlen közelében kellett várakozniuk rá” - állapították meg az ügyészek, hozzátéve, hogy Oprea átlagban öt helyre szállt ki naponta, és minden egyes útján a közlekedési rendőrség csapata kísérte.

A DNA szerint Gabriel Oprea háromszor annyi alkalommal igényelt rendőri felvezetést, mint az államelnök, és kétszer annyi alkalommal, mint a kormányfő, akiknek - a törvény előírásai szerint - állandó rendőri kísérethez van joguk.

A vádhatóság szerint ugyanakkor Gabriel Oprea minden egyes kiszállásakor számos rendőrt vezényeltek ki arra az útvonalra, amelyen a miniszter autója elhaladt, csak azért, hogy a miniszter gépkocsija gyorsabban haladhasson. A baleset estéjén, 2015. október 20-án például 27 közlekedési rendőr teljesített szolgálatot a miniszter autójának útvonalán.

A gyorsabb haladást volt hivatott szolgálni a miniszter személygépkocsiját felvezető motoros rendőr is - állítja a DNA, hangsúlyozva, hogy egy hivatalos konvojt felvezető motoros rendőr fokozott veszélynek van kitéve, főleg ha nagy sebességgel kell közlekednie.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?