FRISSÍTVE – A védelmi tárcának nem, a SRI-nek köze volt a FNI-igazgató hazahozatalához

FRISSÍTVE: Az igazságszolgáltatásban elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló ügyészségen (SIIJ) hallgatták ki csütörtökön Gabriel Oprea volt védelmi minisztert.  Opreának az Országos Befektetési Alap (FNI) volt igazgatója, Nicolae Popa országba hozatalával kapcsolatos ügyben kellett válaszolnia az ügyészek kérdéseire. Kijelentette: a minisztériumnak nem volt köze az ügyhöz. Florian Coldea, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egykori első igazgatóhelyettese szerint viszont a SRI benne volt.

A speciális ügyészi osztály székháza előtt Gabriel Oprea csak annyit mondott, hogy tanúként idézték be. A volt minisztert ugyanebben az ügyben már kihallgatták márciusban is.

A SIIJ székhelyén Florian Coldea, a Román Hírszerző Szolgálat egykori első igazgatóhelyettese is megjelent, neki szintén nyilatkozatot kell adnia ugyanezen ügyben, amelyben az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) volt vezetőjét, Laura Codruţa Kövesit hivatali visszaéléssel, vesztegetés elfogadásával és hamis tanúzással gyanúsítják Sebastian Ghiţă volt parlamenti képviselő által tavaly decemberben benyújtott feljelentés alapján.

Ghiţă ellen több korrupciós ügyben emeltek vádat, ezért megszökött az országból, jelenleg Szerbiában tartózkodik. Szerinte Kövesi 2011-ben kétszázezer eurót kért tőle azért cserébe, hogy repülőgéppel az országba hozzák Nicolae Popát, a FNI volt igazgatóját, aki ellen nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben.

A SIIJ ügyészei szerint Laura Codruţa Kövesi 2011-ben 268 689 lejt kapott Sebastian Ghiţától a volt FNI-igazgató hazahozataláért.

Oprea: A védelmi tárca nem volt érintett

A védelmi tárcának semmiféle szerepe nem volt a FNI egykori igazgatója, Nicolae Popa országba hozatalával kapcsolatban – jelentette ki Gabriel Oprea a kihallgatása után.

„Tanúként hallgattak ki a Nicolae Popa hazahozatalával kapcsolatos ügyben. Abban az időben én voltam a védelmi miniszter. A védelmi tárcának semmiféle köze nem volt az ügyhöz” – közölte Oprea kihallgatása végén.

A sajtó képviselőinek a Sebastian Ghiţă üzletemberrel való kapcsolatára vonatkozó kérdésére pedig beismerte, hogy barátok, azt azonban tagadta, hogy Ghiţă a 2009-es államelnöki választások második fordulójának estéjén otthonában tartózkodott volna, bár más alkalmakkor megfordult nála.

„Nem szeretek a magánjellegű találkozásokról beszélni. Hivatalos találkozók nem voltak, mivel a védelmi minisztériumnak semmi kapcsolata nem volt ezzel az üggyel, a nem hivatalos találkozókon pedig, melyeken biztonsági emberek is részt vettek, senkit nem hallottam letartóztatásokról, vagy más illegális dolgokról beszélni. Ha valaki ezt megtette, az illegális, és felelnie kell” – nyomatékosította Gabriel Oprea.

Coldea: a SRI részt vállalt a hazahozatalban

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) részt vállalt az Országos Befektetési Alap (FNI) volt igazgatója, Nicolae Popa tartózkodási helyének beazonosításában és Popa hazahozatalában – jelentette ki csütörtökön, az igazságszolgáltatásban elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló ügyészségen (SIIJ) Florian Coldea, a SRI egykori igazgatóhelyettese, aki úgy vélekedett: az akciót sikeresen teljesítették.

Coldea szerint „bár egyeseket ez zavar”, az akció jó példája volt annak, ahogyan a SRI együttműködik az igazságszolgáltatási intézményekkel.

Meglátása szerint a SRI segítette a törvény alkalmazását.

Coldea ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy Laura Codruţa Kövesivel kapcsolatban nem szerzett tudomást „semmi olyan tevékenységről, ami bűncselekménynek minősül”.

Kapcsolódók

Kimaradt?