FRISSÍTVE: Őrizetbe vették Belgrádban Sebastian Ghiță üzletembert

FRISSÍTVE: Péntek hajnalban őrizetbe vették Belgrádban a szökésben lévő Sebastian Ghițát – közölték a román hatóságok. A politikus-üzletember hamis szlovéniai személyi iratokat mutatott fel, amikor igazoltatták. Egy belgrádi rendőrörsre szállították, és a szerb hatóságok hamarosan kiadják őt Romániának. 

A News.ro rendőrségi forrásokból úgy tudja, hogy a román hatóságokat Sebastian Ghiță testvére vezette nyomra. A megfigyelés alatt tartott férfi isztambuli kitérővel utazott Belgrádba, ahol találkozott az üzletemberrel. A román rendőrök végig a nyomában voltak. A két testvér együtt volt akkor is, amikor Sebastian Ghițát őrizetbe vették.

Az üzletember ellen távollétében két letartóztatási parancsot is kiállítottak a román hatóságok, két büntetőper és több bűnvádi eljárás is folyamatban van ellene. A román sajtó korábban már megírta, hogy Szerbiában bujkálhat, de ezt a belügyminisztérium cáfolta.

Az első letartóztatási parancsot január 5-én rendelték el ellene, miután a volt képviselő nem tett eleget egy másik ügyben kiszabott hatósági felügyelettel járó kötelezettségeinek, és nem jelent meg a Prahova megyei rendőrségen. Országos körözése azonban már tavaly december 21-én elkezdődött. Az üzletember gyakorlatilag azóta volt szökésben.

FRISSÍTÉS1: Csak egy hónap múlva hozzák Romániába?

Akár még egy hónapba is beletelhet Sebastian Ghiță Romániába szállítása, ugyanis Bukarestnek nincs érvényes kiadatási szerződése dél-nyugati szomszédjával. Mivel Szerbia az Európai Uniónak se tagja, ezért az üzletember kiadatása kétoldalú tárgyalások tárgyát képezik majd - írja a News.ro bírósági forrásokra hivatkozva. Az igazságügyi minisztérium honlapján megosztott információk szerint Románia és Jugoszlávia 1961-ben írt alá kiadatási szerződést.

Carmen Dan belügyminiszter a Digi 24-nek pénteken reggel arról számolt be, hogy a szerb hatóságok bűnvádi eljárást indítanak a magát hamis iratokkal igazoló Sebastian Ghiță ellen. Emiatt 6 hónaptól 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A kiadatási procedúra csak ennek az ügynek a lezárása után kezdődhet el. 

FRISSÍTÉS2: Bulgárián át jutott Szerbiába

A News.ro ügyészségi forrásokból úgy tudja, hogy az üzletember tavaly december 19-én hagyta el az országot, Bulgáriába ment. Azon a napon a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) által szervezett fogadáson vett részt Bukarestben a szolgálatot felügyelő parlamenti bizottság tagjaként, mandátuma végén. A ploiești-i lakásáig vezető úton azonban óránkénti 200 kilométert meghaladó sebességgel száguldott, és lerázta az őt megfigyelő titkosrendőröket. Mivel azonban a gépkocsija a lakása udvarára került, a hatóságok számára csak napokkal később vált egyértelművé, hogy nyomát vesztették az üzletembernek.

FRISSÍTÉS3: Kérheti Románia Sebastian Ghiţă kiadatását Szerbiától

Az igazságügyi minisztérium hangsúlyozza, a büntetőügyekben folytatott nemzetközi együttműködést szabályozó, 2004/302-es törvény értelmében Románia az 1957. december 13-án, Párizsban kelt európai kiadatási egyezményre, illetve az azt kiegészítő, 1975. október 15-én, illetve 1978. március 17-én Strasbourgban aláírt és a román állam által is ratifikált megállapodásokra hivatkozva élhet a kiadatás igényével Szerbia Köztársasággal szemben, adta hírül az Agerpres hírügynökség.

Amint az előzetes letartóztatási parancsot kibocsátó bíróságot értesítik arról, hogy azonosították egy idegen ország területén a nemzetközi körözés alatt álló, vagy a román hatóságok által keresett személyt, a bíróságnak meg kell állapítania, hogy teljesülnek-e a kiadatási eljárás elindításának feltételei. A bíróság a jogerős végzést elküldi az igazságügyi minisztériumhoz, amely kérvényezi a letartóztatott személy kiadatását - ismerteti a törvény által előírt eljárást a szaktárca közleménye.

A kiadatási kérelmet a megkeresett állam hatályos törvényei alapján bírálják el - áll még a közleményben.

Lemondatta a SRI operatív vezetőjét

Mint ismert, a volt képviselő, Victor Ponta korábbi miniszterelnök jó barátja, szökése után leleplezőnek szánt információkat közölt a korrupcióellenes harc vélt politikai befolyásoltságáról. Leleplezéseit a tulajdonában levő Romania TV hírtelevízióban sugározták. Ezek következtében mondott le tisztségéről január közepén Florian Coldea, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) operatív vezetője.

Ghiță a tévéjében közölt videoüzenetekben azt állította, hogy 2010 és 2014 között heti rendszerességgel találkozott Laura-Codruta Kövesivel, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) főügyészével, és a megbeszéléseiken az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egy képviselője, valamint Florian Coldea, a hírszerzés operatív vezetője is részt vett. Szerinte Coldea és Kövesi a külföldi titkosszolgálat ügynökeiként, politikai megrendelésre, befolyásukkal visszaélve döntenek arról, hogy ki ellen induljon bűnvádi eljárás Romániában. 

A SRI a videoüzenetek közzététele után belső vizsgálatot rendelt el Florian Coldea ellen, és megállapította, hogy az igazgatóhelyettes semmilyen törvényt vagy belső szabályzatot nem sértett meg. Az altábornagy ennek ellenére katonai méltóságára és a szolgálat hitelét fenyegető súlyos veszélyre hivatkozva felmentését kérte.

60 napos előzetes letartóztatási parancsot hagytak jóvá

A szerb legfelsőbb bíróság két hónapos előzetes letartóztatási parancsot hagyott jóvá szombaton Sdbastian Ghita ügyében - írta a news.ro hírportál a Tanjug hírügynökségre hivatkozva. Bojana Sztankovics, az intézmény szóvivője azzal indokolta a döntést, hogy fennáll annak a veszélye, hogy Ghita megpróbál megszökni Szerbiából, így próbálva elkerülni azt, hogy Belgrád kiadja Romániának.

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

Kimaradt?