FRISSÍTVE: Lapértesülés: Szerbiában „húzta meg magát” Sebastian Ghiță

Több mint három hónappal azután, hogy megszökött Romániából, sikerült azonosítani Sebastian Ghiță volt parlamenti képviselő tartózkodási helyét, aki a HotNews információi szerint Szerbiában húzta meg magát. 

Az Europol körözési listájára is felkerült volt politikus nyomára úgy bukkantak, hogy megfigyelték két közeli munkatársa mozgását, akik a közelmúltban Szerbiába utaztak. A HotNews információi szerint ezek egyike Dan Andronic politikai elemző, az Evenimentul zilei napilap tulajdonosa, aki viszont tagadta, hogy találkozott volna Ghițával annak eltűnése óta. A sajtómágnás ugyanakkor kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy járt-e az utóbbi időben Szerbiában.

A hírportál úgy tudja, hogy a román rendőrség két nyomozója immár két hete Szerbiában tartózkodik, felvették a kapcsolatot a szerb kollégákkal annak érdekében, hogy megakadályozzák az üzletember továbbszökését az országból.

FRISSÍTÉS: Téves az az információ, miszerint Szerbiában tartózkodik Sebastian Ghiţă - nyilatkozta szerdán Sorin Grindeanu miniszterelnök. A kormányfő állítása szerint tájékoztatást kért az ügyben szerdán, a belügyminisztérium tavalyi tevékenységi mérlegét ismertető ülés előtt. "Úgy tűnik, téves az információ, de nem szeretnék részletekbe bocsátkozni, ez a rendőrség dolga, amelyet ezúton is arra intek, hogy végezze a munkáját, és találja meg nem csak Sebastian Ghiţăt, hanem mindenkit, aki megszökik, kivonja magát a felelősségre vonás alól" - fogalmazott a miniszterelnök. A HotNews azonban időközben más forrásokból is megerősítette: az üzltemeber Szerbiában tartózkodik.

A vádhatóság szerint 2007 és 2014 között Sebastian Ghiţă 3 és 10 millió euró közötti összegeket kapott több számítástechnikai cégtől, hogy közbenjárjon az illetékes minisztériumoknál, állami intézményeknél és vállalatoknál annak érdekében, hogy a szóban forgó cégek közpénzekből és európai uniós alapokból finanszírozott, informatikai programok beszerzésére vonatkozó szerződésekhez jussanak. A DNA szerint Ghiţă az ily módon kedvezményezett cégek, valamint az Asesoft/Teamnet csoporthoz tartozó és általa ellenőrzött vállalatok között kötött, fiktív informatikai szolgáltatásokról szóló szerződésekkel próbálta a törvényesség látszatát kelteni így szerzett bevételeivel.

A vádhatóság kéri a Prahova Megyei Törvényszéktől Bogdan Padiu és Cristian Anastasescu 29 napos vizsgálati fogságba helyezését, illetve Sebastian Ghiţă távollétében való előzetes letartóztatását. 

Kapcsolódók

Kimaradt?