banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Zsarolás miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek egy háromszéki rendőrtisztet

Zsarolás miatt 3 év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság egy Kovászna megyei rendőrőrs parancsnokát. A brassói táblabíróság végleges ítéletében 2 évre eltiltotta a háromszéki rendőrtisztet a tisztsége viselésétől is.

A Kovászna Megyei Korrupcióellenes Igazgatóság (DGA) hétfői tájékoztatása szerint a rendőrtiszt még 2017-ben egy közúti baleset kivizsgálásakor élt vissza hivatali minőségével, és a baleset kárvallottjának kérésére megzsarolta a másik felet.

A közúti baleset 2017. júliusában történt, amikor egy háromszéki településen összeütközött egy traktor egy személygépkocsival. Az érvényes törvény szerint a mezőgazdasági jármű nem volt forgalomba íratva és nem is rendelkezett kötelező felelősségbiztosítással (RCA). Emiatt a felek egymás közt megegyeztek abban, hogy a traktor vezetője kártalanítja a személygépkocsi tulajdonosát. Erről a döntésükről értesítették a területileg illetékes rendőrőrs parancsnokát is.

A baleset másnapján viszont a kárvallott sofőr ismét felkereste a rendőrtisztet, és arra kérte, hogy segítsen neki a traktor sofőrjétől behajtani az okozott kár értékét, amiből meg tudja javíttatni autóját. A rendőrtiszt készségesnek bizonyult, és bár tudatában volt annak, hogy a mezőgazdasági munkagépet törvény szerint nem kellett forgalomba íratni, mégis összeállított egy vádiratot forgalomba be nem jegyzett jármű vezetésének vádjával.

Visszaélve a hivatali tisztségével felfüggesztette a traktor vezetőjének hajtási jogosítványát arra hivatkozva, hogy nem jelentkezett a rendőrségen az anyagi károkkal járó közúti balesetet követően, holott ez nem volt igaz, hiszen a két fél értesítette őt a baleset bekövetkeztéről és a megállapodásukról.

A rendőrtiszt kilátásba helyezte, hogy amint a traktor vezetője kifizet 3500 euró kártérítést a másik sofőrnek, ő lezárja a nyomozati dossziét és visszaadja a felfüggesztett hajtási jogosítványt, ellenkező esetben benyújtja a vádiratot és a törvényszék akár erkölcsi kártérítést is megítélhet a kárvallott sofőrnek, illetve a traktor vezetője akár egy évig is hajtási jogosítvány nélkül maradhat.

A Kovászna Megyei Korrupcióellenes Igazgatóság (DGA) tájékoztatása szerint 2017 augusztusában a rendőrtiszt, miután megegyezett a kárvallott sofőrrel, hogy elfogad 2000 eurónyi kártérítést, találkozott a traktor vezetőjével, akitől azt kérte, adja át neki az összeget, amit ő eljuttat a másik sofőrnek, az ezt követő napon le is zárta a nyomozati dossziét, és visszaadta a hajtási jogosítványt.

A rendőrtiszt ellen feljelentés nyomán kezdett vizsgálódni a korrupcióellenes igazgatóság, és megállapították, hogy a rendőrőrs parancsnoka zsarolás szándékával olyan váddal indított bűnvádi eljárást, ami nem szerepel a törvényben, mindezt tette annak érdekében, hogy a közúti balesetet okozó sofőrtől megalapozatlanul 2000 eurót zsaroljon ki.

(Címlapkép: Román Rendőrség)

banner_ZBiZ5lsB_MASZOL970x250px.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?